Aandelenlease

Ik wens te reageren op een analyse die uw medewerker Adriaan Hiele publiceerde over het beleggen met geleasde aandelen via Legio Lease (NRC Handelsblad, 14 januari).

Ik ben één van de vele gedupeerden.

Ik heb zestigduizend gulden ingezet en dat zou volgens de medewerker van Legio Lease in 5 jaar groeien naar ruim honderdduizend gulden. Dat ik eigenlijk een hele dure lening sloot, waarmee aandelen werden gekocht, werd mij op dat moment nooit duidelijk.

Natuurlijk ben ik op de hoogte van koersverschillen op de beurs, maar niet dat ik mijn hele inzet via aandelenlease kan kwijtraken en duizenden guldens moet bijbetalen.

Zelfs in het allerslechtste scenario zou mijn inleg volgens de adviseur van Legio Lease meer opbrengen dan wanneer ik het op de bank liet staan. Pas een jaar na ondertekening in 1998, toen ik een jaaroverzicht ontving, kwam ik erachter in welke wurgconstructie ik was gestapt, maar toen was het reeds te laat. Ik ben inmiddels niet alleen mijn inzet van 60.000 gulden kwijt, maar moet ook 40.000 gulden bijbetalen.

Ik ben van mening dat moederbedrijf Dexia (en voordien Aegon) via onvolledige en onjuiste voorlichting deze producten op de markt heeft gebracht en mensen met torenhoge schulden achterlaat, terwijl de meesten, onwetend, slechts een appeltje voor de dorst (voor later) wilden hebben.

    • Kees van den Heuvel