7,5 Ton fraude in Turkije en Marokko

Nederland heeft de afgelopen twee jaar voor ruim 750.000 euro aan bijstandsfraude ontdekt in Turkije en Marokko. Demissionair staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten dat in Turkije 73 fraudegevallen zijn opgespoord. Het ging hier om een totaalbedrag van ruim 600.000 euro. In Marokko fraudeerden zestien mensen voor een bedrag van in totaal 150.000 euro. In de landen zijn in totaal 261 zaken tegen het licht gehouden. Het gaat om Turken en Marokkanen die in Nederland ten onrechte een bijstandsuitkering krijgen omdat ze in hun moederland vermogen bezitten. In Marokko zijn minder onderzoeken uitgevoerd dan in Turkije. Marokko liet lange tijd geen Nederlandse controles toe. Marokko betwistte de rechtmatigheid van de controles. Inmiddels hebben Nederland en Marokko een verdrag ondertekend waarmee het pad voor de onderzoeken is geëffend.