Zalm: Bos is een bedrieger

VVD-lijsttrekker Zalm noemt PvdA-leider Bos ,,een bedrieger''. In een vraaggesprek met deze krant beschuldigt Zalm vandaag Bos ervan ,,loze praatjes'' te verkopen en ,,niet eerlijk'' te zijn over de beleidsvoornemens van de PvdA en de financiële onderbouwing ervan.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen, genoemd als mogelijk kandidaat-premier voor de PvdA, wordt daarvoor door Zalm ongeschikt geacht omdat hij iemand van ,,pappen en nathouden'' zou zijn.

Het spreekt voor Zalm niet vanzelf dat wanneer de PvdA bij de verkiezingen volgende week het grootste wordt, zij ook in het kabinet komt. Voorwaarde voor een coalitie van CDA en VVD is volgens Zalm in ieder geval dat de VVD winst boekt. Hij hoopt op 38 zetels.

Bos zegt in een reactie ,,geschrokken'' te zijn van Zalms taalgebruik. In De Telegraaf had Zalm Bos vanochtend ook ,,leugenaar'' genoemd. ,,Ik heb zelf geprobeerd in de campagne niet op de man te spelen en geen grote woorden te gebruiken. Het is mijn stijl niet om met modder te gooien'', aldus Bos.

Zalm beticht Bos ervan te suggereren de ,,impopulaire'' bezuinigingen in de sfeer van sociale zekerheid te zullen terugdraaien, zonder aan te geven hoe hij dat wil financieren.

INTERVIEW ZALM: pagina 2

WWW.NRC.NL: verkiezingen