VVD geeft alsnog geld voor opvang

De VVD belooft alsnog 30 miljoen euro te reserveren voor de opvang van mishandelde vrouwen in het budget dat de liberalen willen vrijmaken voor veiligheid.

Deze week ontstond daarover onenigheid binnen de partij nadat VVD-kandidate Ayaan Hirsi Ali ten onrechte in het televisieprogramma Nederland Kiest zei dat de VVD dankzij haar inspanningen reeds had besloten extra geld vrij te maken voor de vrouwenopvang. Tot dat moment was de VVD daar tegen.

VVD-integratiewoordvoerder Stef Blok weersprak de uitspraken van Hirsi Ali vervolgens: ,,Ayaan brengt de onderwerpen misschien wat prominenter, maar het is echt niet zo dat wij onze standpunten hebben veranderd'', zei hij gisteren in deze krant.

,,Een toezegging over extra geld voor de vrouwenopvang? Nee, die is er niet'', aldus Blok.

Hirsi Ali weigert sinds enige weken vragen van deze krant over dit onderwerp te beantwoorden. Haar woordvoerder E. Slinger liet dinsdag opnieuw namens haar weten dat zij ook op vragen over haar optreden in Nederland Kiest niet inging. Gisteravond zei Hirsi Ali in het programma Barend en van Dorp dat NRC Handelsblad geen poging heeft ondernomen haar te spreken te krijgen. ,,Dat had ze niet moeten zeggen'', aldus Slinger vanmorgen. ,,Er is gebeld. Dat weet ik.''

Inmiddels zegt de VVD toch 30 miljoen gulden te willen vrijmaken voor vrouwenopvang. De rest van het veiligheidsbudget heeft de VVD als volgt verdeeld: 135 miljoen euro voor extra politie, 100 miljoen voor de strafrechtelijke opvang van verslaafden; 100 miljoen voor de uitbreiding van celcapaciteit; 50 miljoen voor het openbaar ministerie en de rechterlijke macht en 35 miljoen voor slachtofferhulp.