Vriend van klimmer vervolgd

Het Openbaar Ministerie in Maastricht gaat de 46-jarige vriend van een in Gulpen verongelukte klimmer strafrechtelijk vervolgen.

Het legt hem dood door schuld ten laste. De man moet 12 februari voor de rechtbank verantwoording afleggen, zo meldde justitie vandaag.

Het ongeval gebeurde vorig jaar in Klim- en Adventurecentrum Rocca in Gulpen. Volgens justitie heeft de man een touw losgemaakt in plaats van het te zekeren en is hij vervolgens weggelopen. Kort daarop viel zijn 44-jarige vriend van tien meter hoogte naar beneden en overleed enkele uren na de val. Beide mannen uit Gulpen waren ervaren klimmers.

Klimmers kunnen elkaar met gezekerde touwen beveiligen. Als iemand uitglijdt blokkeert het klimtouw. Dat voorkomt de vrije val van een klimmer. Uitgerekend dat touw zou zijn losgemaakt met fatale afloop. Volgens justitie heeft de verdachte zijn zorgplicht verzaakt door tijdens het klimmen het touw los te maken en weg te lopen. Dat is volgens het OM dood door schuld.

Hierop staat een maximumstraf van negen maanden.