Toon Hermans

In het Cultureel Supplement van 10 januari berichtte Henk van Gelder over de restauratie en vertoning van Toon Hermans' enige en `jammerlijk mislukte' film Moutarde van Sonansee uit 1959.

Naast louter rampzalige kritieken kreeg de film één juichende recensie, in de Nieuwe Eindhovense Krant. Wekenlang bleef de ongetwijfeld wanhopige producent in alle advertenties voor de film uit deze bespreking citeren. De journalist die deze recensie schreef, was mijn destijds 27-jarige vader. Hij bezocht de persvoorstelling in Eindhoven samen met zijn kersverse verloofde, mijn toen 21-jarige moeder. Of hij werkelijk veel van Hermans' romantische komedie heeft gezien, is de vraag. Dolverliefd als hij was, bezag hij de wereld, en kennelijk ook de film, door een roze bril – met een dolenthousiaste recensie als resultaat. De advertenties herinnerden mijn vader nog wekenlang aan een romantische avond – en vervulden hem met enige schaamte over zijn afwijkende oordeel. Volgende week zijn mijn ouders 42 jaar getrouwd. Ik denk dat Toon, de romanticus pur sang, deze anekdote met een brede grijns zou hebben gelezen.

    • Arnoud-Jan Bijsterveld