Stayokay

In NRC Handelsblad van 7 januari stond het bericht dat de NJHC zich voortaan tooit met de naam Stayokay.

Nederland is blijkbaar zo'n achterlijke hoek in Europa dat zelfs de beleidsmakers van de NJHC nog niet in de gaten hebben dat in Europa de jeugdherbergen al zo'n 30 jaar niet meer worden gezien als een soort veredelde strafkampen. Wie met dat idee in Denemarken, Duitsland, Frankrijk of Engeland aan komt zetten, wordt daar verbaasd bekeken als een dynosaurus uit het vroeg-toeristische tijdperk.

Niet in Nederland dus. Zelfs de beleidsmakers vinden het nodig om de simpele naam NJHC op te leuken tot Stayokay. Weg band met Youth Hostel Association, Auberges de Jeunesse, Jugendherberge enz. Is het niet zo dat het kader van NJHC zich een flitsend imago probeert aan te meten ten koste van een zaak die al generaties, en in half Europa, dezelfde inhoud heeft: een mensvriendelijk verblijf tegen een aantrekkelijke prijs?

    • Hans Heijink