Stampen en dansen in Iberische sferen

Veel muziek en een grote cast: dat is alvast een goed begin. Let's Dance wordt gespeeld door muzikanten, beroepsacteurs en elf jonge amateurs.

Al die deelnemers dwarrelen druk door elkaar heen, in een ruimte die eruitziet als een ouderwets station. Rechts twee klokken, links lange banken en in de verte, achter een hoge poort, vermoed je het spoor en de treinen. Maar de trein waarop iedereen wacht, zal nooit verschijnen. Vanaf zijn uitkijkpost neemt de raadselachtige stationschef (Fred van der Hilst) het lot van de reizigers in handen: zij zullen hun doel echter nooit bereiken, maar iets anders komt daarvoor in de plaats.

Verwarring bijvoorbeeld en liefde. Want de gestrande passagiers krijgen de tijd om elkaar te leren kennen, met al hun onzekerheden, pijntjes en jaloezietjes, maar ook met hun grootsheid, hun passie.

Het regisseurs- en choreografenduo Ton Lutgerink en Els van der Jagt bedacht voor het Rotterdamse Onafhankelijk Toneel een even simpel als effectief verhaal. De pinnige directrice van een dansschool (Loes Luca) is met haar leerlingen en met haar sullige man (Ton Lutgerink) onderweg naar de finale van een ballroomwedstrijd.

Op het station repeteren de dansers de brave passen van de quick step en de rumba, maar de ontmoeting met een Spaanse familie leidt tot een wilder tempo en tot een nieuw soort dans. Waarbij niet alleen de jongeren ontdooien maar ook de ouderen, die twee verbitterde leiders, door Luca en vooral door Lutgerink gedanst met een melancholieke gratie.

Beeldend kunstenares Dora Dolz en haar podiumpartner Juan Carlos Tajès rebbelen vlotjes in het Spaans; hun zogenaamde kinderen klappen en stampvoeten als professionele flamenco-artiesten en door die warme Iberische sferen heen klinkt de live uitgevoerde saxofoon-, trompet- en contrabas-melodieënsalsa van componist Frank van Berkel als een heerlijke melange.

De muziek heeft hier en daar een flauw accent en verder een heleboel stevige smaken.

Voorstelling: Let's Dance, Onafhankelijk Toneel.

Gezien: op 12/1 in de Schiecentrale, Lloydstraat 5, Rotterdam. Aldaar t/m 14/2.

Inl 010-4780281 of www.ot-rotterdam.nl.

    • Anneriek de Jong