Spijtoptant maffia klaagt Andreotti aan

De voormalige premier van Italië Giulio Andreotti is opnieuw in verband gebracht met de maffia. Tijdens de beroepszaak tegen de christen-democraat Andreotti (83) zei maffiaspijtoptant Nino Giuffrè dat ,,de maffia dankzij de bemoeienissen van Andreotti kon genieten van een periode van straffeloosheid die minstens een decennium heeft geduurd''.

Giuffrè zette zijn beschuldigingen kracht bij door te stellen dat ,,in de maffia op alle niveau's bekend was dat Andreotti de referent in de regeringsstad Rome was''. De premier kon via verschillende contactpersonen worden bereikt.

Andreotti, die nu senator voor het leven is, reageerde onderkoeld op de beschuldigingen. ,,Ik stel vast dat ik vandaag geen concrete en specifieke feiten heb gehoord.'' Volgens de man die tussen 1972 en 1992 zeven keer minister-president van Italië was en in totaal 33 keer minister, is er sprake van een ,,complot'' en spannen mensen tegen hem samen.

Op geruchten dat Andreotti zelfs een persoonlijke ontmoeting zou hebben gehad met de maffiabaas Stefano Bontade, zei Giuffrè: ,,Ik weet niet of dat een legende is, maar het gerucht ging in Cosa Nostra dat Bontade met luide stem tegen Andreotti had gezegd dat in Sicilië de maffia de lakens uitdeelt.''

Het proces waarin Andreotti van banden met de maffia wordt beschuldigd, loopt al sinds 1995. Onlangs werd hij in een andere zaak tot 24 jaar cel veroordeeld, omdat hij opdracht zou hebben gegeven tot de moord in 1979 op de journalist Mino Pecorelli die belastende informatie zou hebben verzameld.

Spijtoptant Giuffrè is vorige lente gearresteerd. Hij gaf twee maanden later toe dat hij, na de huidige leider Bernardo Provensano, de tweede man van de maffia was. Sindsdien beschuldigt hij hoge politici van contacten met de maffia. Eind vorig jaar beschuldigde hij premier Silvio Berlusconi van `bescherming' van Provensano, omdat die de leider van Forza Italia in 1993 zou hebben gesteund.