SP: koop de kabel nu terug

De SP als handelsonderneming: de gemeente Amsterdam kan 118 miljoen euro verdienen door nu de kabel van UPC terug te kopen. Dat voorstel deed de SP gisteren aan PvdA-wethouder Belliot.

De beurswaarde van UPC is nu nog maar 31 miljoen, maar het hele bedrijf kopen is geen optie, want het heeft honderden miljoenen schuld. De SP denkt dat het terugkopen van de kabel mogelijk is voor 200 miljoen euro, terwijl de stad er een paar jaar geleden 318 miljoen voor betaalde. Dat is een mooie winst, maar dat is niet het doel van de SP, zegt raadslid R. Alberts. De partij vindt dat infrastuctuur in handen van de overheid hoort te zijn. Bovendien kan Amsterdamse televisiekijkers, als de kabel terugkomt, weer een betere service worden geboden. ,,Als je UPC nodig hebt, is een wachttijd van vier uur geen uitzondering'', zegt Alberts.

De SP komt tot het bedrag van 200 miljoen euro door het aantal kabelaansluitingen in Amsterdam, 400.000, ter vermenigvuldigen met 500 euro. Amsterdam verkocht de kabel voor 1.450 gulden per aansluiting. Of de 500 euro een reëel bedrag is, kon UPC vanmorgen niet zeggen. ICT-deskundigen nemen aan dat de kabel sinds de verkoop door Amsterdam minder waard is geworden.

Wethouder Belliot vindt dat het terugkopen van de kabel ,,niet actueel is''. Maar ze zegt het SP-plan te bestuderen. Belliot wijst er ook op dat in Amsterdam net plannen bestaan een nieuw openbaar nutsbedrijf op te richten dat een glasvezelnet voor snel dataverkeer gaat aanleggen.