Ratelband let op de (andere) kleintjes

In het campagnegeweld van de grote partijen is het voor de nieuwkomers vechten om aandacht. Om toch enige publiciteit te genereren had Emile Ratelband van de lijstRatelband.nl gisteren in Monster een debat georganiseerd voor de acht nieuwe partijen die aan de verkiezingen meedoen.

Naast Ratelband, deden de Vooruitstrevende Integratiepartij (VIP), Duurzaam Nederland, Lijst Veldhoen, Partij van de Toekomst, Partij voor de Dieren, Alliantie voor de Vernieuwing en Democratie mee aan het debat.

De partij van Winny de Jong, Conservatieven.nl en de Nieuwe Communistische Partij lieten het afweten.

De nieuwkomers staan garant voor zeer gevarieerde politieke ideeën. ,,Wij willen een nationale handschuddag'', aldus de Partij van de Toekomst. De VIP vindt Nederland ,,slechts halfvol''. ,,De Grondwet moet respect voor de dieren garanderen'', betoogt de Partij voor de Dieren. De enige constante in het programma van lijstRatelband.nl is volgens Ratelband ,,de verandering'' en daarom presenteerde hij vandaag al de derde versie van zijn programma.

De organisator was blij met de aandacht voor het debat, maar heeft ,,vanwege het falen van de Nederlandse pers'' de stellige overtuiging dat 31 zetels binnen handbereik zouden zijn, bij moeten stellen. ,,Ik hoop op één zetel.''