OVSE: terminologie Turkmenen obsceen

De OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, heeft gisteren Turkmenistan ,,stalinistische methoden'' verweten in de manier waarop de vermeende daders van een aanslag op president Saparmurat Niyazov worden behandeld en in de manier waarop ze in de Turkmeense media worden afgeschilderd.

In Wenen zei gisteren Freimut Duve, die zich bij de OVSE bezighoudt met de media, dat de manier waarop de Turkmeense media berichten over ,,de showprocessen'' dezelfde is als die waarop ,,de stalinistische showprocessen van de jaren dertig in de Sovjet-Unie'' werden afgehandeld. De Turkmeense tv liet eind december zien hoe het publiek een beroep deed op president Niyazov om ,,geen mededogen te tonen'' jegens de verdachten. ,,Ze moeten niet worden geëxecuteerd, maar langzaam een kwellende dood sterven'', aldus een lid van het publiek, onder applaus van de rest.

,,Deze retoriek is vaak obsceen en zou in de meeste landen niet kunnen worden afgedrukt'', aldus Duve in zijn kritiek van gisteren. Hij beschuldigde president Niyazov van ,,expliciet racistisch taalgebruik'' in zijn opmerkingen over de hoofdverdachte van het proces van eind december, de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Boris Sihmuradov, die, duidelijk mishandeld, werd getoond met smeekbeden om zijn leven en een `bekentenis'. Niyazovs opmerkingen waren, aldus Duve, bedoeld om Sihmuradov ,,te vernederen en te vernietigen''.

Niyazov vaardigde gisteren een decreet uit waarin Sihmuradov en twee vermeende mededaders werden bestempeld tot ,,verraders van het moederland''. Het parlement en het Hooggerechtshof keurden het decreet direct goed.

Gisteren werden in Asgabat weer negen mensen tot straffen van 20 jaar tot levenslang veroordeeld wegens de aanslag.