Microsoft betaalt eerste dividend

Softwareconcern Microsoft gaat voor het eerst in haar 28-jarig bestaan dividend uitkeren. Door de beslissing is het grootste softwarebedrijf ter wereld dit jaar 856 miljoen dollar kwijt aan winstuitkering aan de aandeelhouders. Oprichter Bill Gates, houder van een significant aandeel in Microsoft, ontvangt 98 miljoen dollar in contanten. Zijn collega en bestuursvoorzitter Steve Ballmer krijgt bijna 38 miljoen dollar.

Dit heeft Microsoft bekendgemaakt tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar. Winst en omzet van de onderneming stegen. De nettowinst is uitgekomen op 2,6 miljard dollar. In dezelfde periode in 2001 was dat nog 2,3 miljard dollar. Ook de omzet is omhoog gegaan, van 7,7 miljard naar naar 8,5 miljard dollar.

Microsoft behoort tot de meest winstgevende ondernemingen ter wereld door de hoge marges op software en de dominantie van het besturingssyteem Windows. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf daardoor miljarden aan vermogen opgebouwd. Microsoft verklaarde dat divendbetaling al jaren op de agenda staat, maar dat het heeft gewacht omdat lange tijd onduidelijk bleef hoe de mededingingsrechtszaken tegen het bedrijf zouden uitpakken. Overigens loopt zo'n zaak nog altijd bij de Europese Commissie. Verder zijn er nog geschillen met grote partijen als Sun en AOL Time warner.

Marktvorsers beschouwen de uitbetaling van dividend als een nieuwe stap in de rijping van Microsoft als grote onderneming. Volgens deze experts moet de beslissing niet worden gezien als een te verwachten lagere groei van het bedrijf. Ook zal Microsoft het aandeel splitsen wegens de relatief hoge beurskoers.

Voor het gehele boekjaar verwacht het softwarebedrijf een winst per aandeel te behalen van tussen de 1,90 en 1,93 dollar. De omzet komt naar verwachting uit op circa 32 miljard dollar.

Het bedrijf zegt dat de markt voor personal computers nog steeds zwak is. Maar volgens marktonderzoeker IDC trekt deze markt sinds het vorige kwartaal weer aan.