Kwestie-Irak zet beurs op verlies

De Europese effectenbeurzen zijn de laatste dag van de week negatief begonnen. In navolging van Wall Street, waar de indices gisteren met verlies sloten, zakten de belangrijkste koersgemiddelden vanmorgen flink.

Vooral de oorlogsdreiging in Irak hing als als een schaduw over de beurzen. Beleggers toonden een voorkeur voor de veiligheid van de obligatiesmarkt, en dat ging vanmorgen ten koste van de aandelenkoersen. Ook de stijgende euro, eveneens een resultaat van vluchtgedrag, holde de Europese aandelenkoersen uit.

In de loop van de ochtend liepen de verliezen op. De AEX-index stond rond het middaguur op een verlies van 1,7 procent bij een stand van 324,40 punten. Op Heineken, TPG en DSM na boekten alle aandelen verlies. Ook de MidKap moest inleveren. De index van de middelgrote fondsen verloor 0,4 procent.

De grote verliezers waren ASML en Philips, die meer dan 3 procent zakten door het lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Ook alle financiële bedrijven verloren terrein. Zakenbank CSFB stelde het oordeel over ABN Amro (min 1,7 procent) naar beneden bij. ABN verloor 2 procent, Aegon 3,2, ING 2,5 en Fortis 2,6 procent. Onder de lokale fondsen zakte Beter Bed ver weg. Het aandeel verloor 7,3 procent nadat het bedrijf voorbeurs een omzetdaling had bekendgemaakt.

Vooral de technologiefondsen trokken vanmorgen alle indices in Europa in het rood nadat in de VS de vooral uit deze fondsen opgebouwde Nasdaq-index donderdag al een procent had ingeleverd. De DAX-index van de beurs in Frankfurt stond op een verlies van 2,6 procent en kwam daarmee weer onder de 3000 punten. De FTSE-index in Londen noteerde 0,8 procent lager en Parijs zakte 2,2 procent.

De effectenbeurs in Tokio wist de week wel met koerswinst af te sluiten. De Nikkei-index kwam uit op een stand van 8690,25 punten en steeg daarmee vanmorgen bijna 1 procent. Over de verkorte week gemeten, maandag was er geen beurshandel in Japan, nam de waarde van de index ruim 1,5 procent toe.

De Zuid-Koreaanse Kospi-index kromp 1,9 procent. In Hongkong ging de beursgraadmeter, de Hang Seng-index, 1,3 procent naar beneden en de All Ordinaries van de beurs in Sydney boekte een verlies van 0,2 procent.