International Film Festival Rotterdam

De 32ste editie van het International Film Festival Rotterdam opent woensdag 22 januari en duurt tot 2 februari. Belangrijk onderdeel van het festival is de VPRO Tigers Awards Competitie, waarin veertien eerste of tweede films strijden om drie prijzen. Een ander vast onderdeel vormt de vertoning van films die gemaakt zijn met steun van het naar de oprichter van het festival genoemde Hubert Bals Fonds.

Speciale bijprogramma's zijn dit jaar naast `[based upon] True Stories', `Cinema Regained', een programma met documentaires over films, en `Tracking Tomorrow', waarin films van en over aboriginals in Australië zijn samengebracht. De `filmmakers in focus' zijn dit jaar Guy Maddin (Canada), Jean-Claude Brisseau (Frankrijk) en Girish Kasaravalli (India). Voor het eerst is er deze editie ook een `artist in focus'. De Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzales-Foerster zal onder meer in Museum Boymans Van Beuningen een aantal zalen inrichten.

Het IFFR beweegt zich dit jaar nog meer buiten de bioscoop. In het Architectuurmuseum is een tentoonstelling te zien over Jacques Tati en de moderne architectuuur. In Witte de With en in het Fotomuseum zijn films en installaties te zien die horen bij het themaprogramma `[based upon] True Stories'.

Onder de titel `What (is) cinema' zullen er elke dag een debat en een talkshow plaatsvinden in de Rotterdamse Schouwburg. In Groningen (30 jan.-2 feb.) en Maastricht (1 feb.) is een keuze uit de films van het festival te zien.

De centrale kassa bevindt zich in De Doelen. Reserveren kan ook via 010-8909000 of www.filmfestivalrotterdam.com.