Gucci-aandeelhouder PPR blijft wankel

Pinault Printemps-Redoute (PPR), grootaandeelhouder van het Nederlandse beursfonds Gucci, zal blij zijn als 2002 voorbij is. De aandelenkoers van het Franse conglomeraat kelderde in de loop van het jaar met 40 procent door verslechterende marktomstandigheden en zorgen over de liquiditeitspositie.

Er zijn een paar glimpjes hoop. Weliswaar is PPR's omzet op jaarbasis met 1,5 procent gedaald, maar als de bedrijfsstructuur en de wisselkoerseffecten worden meegewogen, zijn er in het vierde kwartaal een paar tekenen van herstel. Hoewel de cijfers over dat kwartaal zijn vertekend door een groot aantal nieuwe winkelopeningen, bieden ze niettemin hoop dat het ergste achter de rug is.

Van essentieel belang is dat PPR ook iets lijkt te zijn gaan doen aan zijn overbelaste balans en veelbekritiseerde ondernemingsstructuur. Het is begonnen belangen te verkopen en heeft mooie bedragen ontvangen voor het mailorderbedrijf Guibert en voor zijn financiële tak Finaref. Topman Serge Weinberg heeft aangekondigd vóór 2004 het grootste deel van de resterende ondersteunende divisies te willen afstoten. De opbrengst daarvan kon wel eens 5 miljard euro zijn, genoeg om PPR's belofte gestand te doen in 2004 de minderheidsaandeelhouders van Gucci uit te kopen. Als een bedrijf dat zich op luxe-artikelen en warenhuizen concentreert, mag PPR hopen op een herwaardering.

Toch is PPR nog niet uit de problemen. Ondanks de verbetering wijst alles erop dat de marktomstandigheden zwaar zullen blijven. Kijk maar eens naar de warenhuizen van Printemps, die nauwelijks groei wisten te verwezenlijken, of naar de meubeldivisie Castorama, die een teleurstellende

daling van 2,3 procent van

zijn omzet in Frankrijk rapporteerde.

Bovendien is de aandelenkoers van PPR zeer afhankelijk van de prestaties van Gucci. Het concern heeft zijn belang in de luxegoederenproducent omhooggebracht naar 55 procent, wat erop duidt dat het de uitkoop van de minderheidsaandeelhouders waarschijnlijk wil doorzetten. Dat is fijn nieuws voor Gucci-aandeelhouders, maar die van PPR konden wel eens minder enthousiast zijn. De vooruitzichten voor Gucci zijn niet rooskleurig. Het stelde vóór kerstmis zijn verwachtingen al bij en kan nog verder in moeilijkheden raken door een oorlog in Irak. Het heeft er de schijn van dat 2003 ook nog niet het jaar van PPR wordt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Camilla Palladino