Geestdriftige danskomedie

Een danskomedie voor alle leeftijden over de toeristenindustrie uitgevoerd door een stel leuke, maffe inventieve mensen, zo prijst het gezelschap De Meekers zijn nieuwe voorstelling Banana Biz aan in de folders. Choreograaf Arthur Rosenfeld en zijn zes dansers maken van Banana Biz een onpretentieus feestje waarin vakantiebelevenissen op de hak genomen worden, zonder cynisme of kleinerend negativisme.

Met eenvoudige middelen wordt een paradijselijk eiland gecreëerd waarop een vliegtuig met vakantiegangers neerstort; lekker eng met veel rook en muzikaal geweld, maar geen doden of gewonden. De plaatselijke hutbewoners Robison en Vrijdag - uiteraard gehuld in dierenvellen - blijken precies te weten wat die luierende witneuzen willen, of dénken dat te weten. En er wordt heel wat afgedanst, gezwommen, geflirt en geshowd. Het meeste tegen betaling want zo onbevangen zijn die inboorlingen nu ook weer niet. Ten slotte wil iedereen toch weer naar huis, al blijkt dat niet zo makkelijk.

Een pure dansvoorstelling is Banana Biz niet, en wil dat ook niet zijn. Er wordt redelijk veel in gesproken maar het accent ligt toch duidelijk op de beweging en de expressiviteit daarvan. De dansdelen zitten goed in elkaar, zijn dynamisch en vindingrijk in het hanteren van ruimte en traditioneel passenmateriaal. En de uitvoerenden weten er altijd een eigen karakter aan te geven. Cecilia Aasen, Antoine Gadpaille, Abigal Sutton, Erwin Wauters, Rafael Zielinski en IChen Zuffellato zijn ware entertainers die met een aanstekelijke geestdrift hun personages neerzetten, en zich kundig in de dansen storten.

Toch zou een beetje meer stilering en verfijning niet misstaan. Dat zou tevens voor wat meer variatie in stijl en vorm zorgen.

Gezelschap: De Meekers. Productie: Banana Biz. Choreografie: Arthur Rosenfeld; gezien: 12/1 Stadsschouwburg, Rotterdam. Tournee t/m 23/2, inl. 010-2449893 of www.meekers.nl.

    • Ine Rietstap