Egypte roept Palestijnen bijeen, wil eind aanslagen

Egypte verwacht leiders van Palestijnse facties op 22 januari in Kairo om beëindiging af te kondigen van aanslagen op Israëlische burgers, zo hebben Palestijnse zegslieden gisteren in Jeruzalem meegedeeld. Egypte probeert al geruime tijd de Palestijnse strijdgroepen te bewegen tot een bestand voorafgaand aan de Israëlische verkiezingen (28 januari), dat de verkiezingsuitslag zou kunnen beïnvloeden. Het is echter onduidelijk hoever het beoogde bestand gaat. Bovendien is de vraag of moslim-extremistische groepen als Hamas en Islamitische Jihad, die voor veel van het huidige geweld verantwoordelijk zijn, uiteindelijk zullen meedoen. Beide groepen onderstreepten gisteren nog dat er geen reden is om het geweld te staken zolang de Israëlische bezetting van Palestijns gebied voortduurt.