Een mateloze pubervriendschap

Zelfs voordat ze hun mond opendoen, zijn ze al overduidelijke pubers, Carla Mulder en Joke Tjalsma in de voorstelling Pure Passie, een horror. Met een gitaartje voor de korte rok, lullig haar vol spelden en vooral een uiterst slungelige blik in de ogen. Ze staan in de kelderbox van hun flat, die fungeert als hun eigen hangplek. En dat is dan ook het voornaamste wat ze doen, hangen, in ontelbare poses op de uitgezakte bank, soms even oplevend voor een zelfgemaakt liedje over fout vlees of lekker doen wat je wilt.

Pure Passie, een horror is het derde deel van een vierluik over vriendschap, waar Mulder al enige jaren aan werkt. Eerder maakte zij Onbewaakte overgang (vriendschap tijdens opvliegers, met Maureen Teeuwen) en Spes Bona (vriendschap als het lichaam bijna afsterft, met Ria Eimers).

Door nu een flink stuk terug in de tijd te duiken schept Mulder de mogelijkheid tot actie, ook al vindt die voornamelijk in het hoofd van de pubermeiden plaats. Hun denkbeelden zijn fantastisch en herkenbaar puberaal. Over hoe geniaal ze eigenlijk zijn en dat ze iedereen doorzien, maar niemand mag dat weten. De meiden hebben ook heel veel talenten, wat lang niet altijd eenvoudig is want ,,talent is als een wond die je steeds maar moet krabben, omdat ie anders geneest''. Met likjes op elkaars wang worden de eerste verkenningen richting seksualiteit gedaan, de meisjes drinken elkaars spuug en soppen een tampon in een beker om daarmee een drank te maken die ze voor eeuwig aan elkaar zal binden.

De actrices vullen elkaar perfect aan in de afwisseling van lamlendigheid en opstand. Ze puberen vol overgave en mateloosheid. Af en toe wordt dit hechte samenzijn doorbroken door binnenkomst van een begripvolle moeder (dubbelrollen van Mulder en Tjalsma) die bezorgd komt informeren hoe het gaat, of een bekertje anijsmelk de kelderbox binnenschuift. Het zijn deze moeders die een steeds grotere rol in de fantasieën van de meiden gaan spelen. Zozeer zelfs dat het onschuldige kinderspel in de kelderbox uiteindelijk op bizarre wijze uit de hand dreigt te lopen.

Pure Passie is de laatste eigen productie in de oude Toneelschuur, het theater aan de Smedestraat. De volgende voorstellingen zijn te zien in het grotere theater in de Lange Begijnestraat, ontworpen door Joost Swarte. Het is zeer passend dat de laatste Toneelschuurproductie in het oude huis een intieme, geslaagde voorstelling is, die gaat over een overgang in het leven; van klein naar groot.

Voorstelling: Pure Passie, een horror. Toneelschuurproducties/ Lange Poten. Regie: Ernst Braches. Gezien: 11/1 Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 28/2. Inl. (023) 531 2439 of www.toneelschuur.nl

    • Jowi Schmitz