Druk van Zuid-Korea op VS om te gaan praten

De nieuw gekozen president van Zuid-Korea, Roh Moo-hyun, zal druk uitoefenen op de VS om de dialoog met Noord-Korea te hervatten. Roh, die volgende maand wordt beëdigd als president, zei dat vanochtend op een ontbijtbijeenkomst met Amerikaanse en Europese zakenlieden. ,,Ik zou de VS willen overhalen zich actief in te zetten voor een dialoog met Noord-Korea.''

Ook Rusland vindt dat de VS moeten aansturen op gesprekken met Noord-Korea om de huidige crisis over het nucleaire programma op te lossen. ,,Dialoog tussen de VS en de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea) is noodzakelijk. Dit betreft in de eerste plaats een kwestie tussen de VS en de DPRK, maar andere landen hebben ook grote belangen in de situatie'', zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Losioekov, vanochtend in Peking, waar hij overleg voerde over crisis. De Russische onderminister vertrok vandaag naar Pyongyang om met de Noord-Koreaanse regering te praten.

Zuid-Korea heeft gezegd dat het in zijn contacten met de noorderburen zal aandringen op stopzetting van Noord-Korea's nuclaire programma. Volgende week vindt in Seoul op ministerieel niveau opnieuw overleg plaats tussen Noord- en Zuid-Korea. Maar een Noord-Koreaanse functionaris heeft al laten weten dat Noord-Korea bij dat overleg niet wil praten over zijn nuclaire programma.

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben vanochtend opnieuw onderstreept dat hervatting van het nucleaire programma uitsluitend is ingegeven door vreedzame motieven, en louter is gericht op energiewinning. Noord-Korea heeft geen plannen om kernbommen te produceren, aldus de media.