Drie nominaties `Vincent in Brixton'

Het Britse toneelstuk Vincent in Brixton, waarin de Nederlandse acteur Jochem ten Haaf (23) de hoofdrol speelt, heeft donderdag in Londen drie nominaties voor de Lawrence Olivier Awards gekregen. Het stuk over de Londense jaren van Vincent van Gogh werd genomineerd in de categorie beste nieuwe toneelstuk; regisseur Richard Eyre werd genomineerd voor `beste regisseur'; en Ten Haafs tegenspeelster Clare Higgins werd genomineerd als `beste actrice'.

Vincent in Brixton, geschreven door Nicholas Wright, ging vorig jaar aanvankelijk in première bij het gesubsideerde Royal National Theatre, maar werd na groot succes als vrije productie in de Londense theaterbuurt West End uitgebracht. Volgende maand opent het stuk op Broadway in New York.

Clare Higgins moet het voor de belangrijkste Britse podiumprijs opnemen tegen Gwyneth Paltrow (Proof), Anita Dobson (Frozen) en Emily Watson (Uncle Vanya). In november waren Higgins en Paltrow ook samen genomineerd, voor de Evening Standard Aaward. Toen won Higgins.

Andere genomineerde regisseurs zijn Sam Mendes (Uncle Vanya en Twelfth Knight); Edward Hall (Rose Rage) en Matthew Bourne (Play Without Words). Andere genomineerden voor het beste nieuwe toneelstuk zijn: Tom Stoppards negen uur durende trilogie The Coast of Utopia; Jesus Hopped the `A' Train; en The York Realist. Genomineerd voor beste acteurs zijn: Simon Russell Beale (Uncle Vanya), Sir Michael Gambon (A Number van Caryl Churchill); Mark Rylance (Twelfth Night); en David Tennant (Lobby Hero).

Als beste nieuwe musicals zijn genomineerd: de Madness-musical Our House; Taboo van Boy George; Andrew Lloyd Webber's Bollywood-show Bombay Dreams; en Chitty Chitty Bang Bang,gebaseerd op de klassieke kinderfilm. Voor beste musicalproductie zijn er twee genomineerden: Anything Goes en Oh What A Lovely War.

De prijsuitreiking is op 14 februari in Londen.