Dollar naar laagste peil in ruim drie jaar

Een nieuwe vlucht uit de dollar door de oplopende spanningen rond Irak heeft de euro opgestuwd naar zijn sterkste koers tegenover de Amerikaanse dollar sinds oktober 1999.

De euro noteerde vanmorgen een koers van 1,0653 dollar per euro, en is daarmee ruim twee cent hoger dan woensdag, toen een versterking van de dollar de koers nog richting 1,04 dreigde te sturen. Directe aanleiding voor de nieuwe zwakte van de dollar was de vondst gisteren door inspecteurs van de Verenigde Naties van lege raketkoppen in Irak die bedoeld zijn voor een chemische lading. Een televisietoespraak van de Iraakse president Saddam Hoessein, waarin de bereidheid van Irak om zich te verdedigen in geval van oorlog werd herhaald, zorgde daarna voor een tweede vluchtgolf uit de dollar op de valutamarkt.

Ook andere munten stegen tegenover de dollar. Het Britse pond sterling bereikte de sterkste koers in drie jaar tijd. De Zwitserse franc noteerde het hoogst van de laatste vier jaar tegenover de dollar.

De vlucht in veilige beleggingen zorgde voor een forse prijsstijging van Europese staatsobligaties, waardoor de effectieve rendementen sterk daalden. Het rendement op de Nederlandse tienjarige staatslening zakte verder, naar 4,19 procent vanmorgen. Dat is het laagste rentepeil op de obligatiemarkt sinds mei 1999.

Tegenover de yen deed de dollar echter weinig. De Japanse munt staat nagenoeg stil op de valutamarkt, omdat handelaren vrezen dat de centrale bank, de Bank van Japan, ingrijpen met steunaankopen voor de dollar als de yen te sterk wordt. De Japanse autoriteiten achten het onwenselijk dat de yen te sterk wordt, in het licht van de zwakke Japanse economie. ,,Wij zullen reageren op excessieve prijsbewegingen,'' zei Zembei Mizoguchi, de hoogste Japanse ambtenaar op terrein, vanmorgen. De uitspraken weerhielden handelaren er van dollars te verkopen voor yen, uit vrees dat zij verlies lijden als de dollar door de centrale bank vervolgens wordt gesteund.

Resultaat was dat de euro aansterkte tegenover de yen. De koers van 15,50 yen per euro van vanmorgen was een van de hoogste sinds de zomer van 1999.

De goudprijs bleef vanmorgen op het hoogste niveau van de afgelopen jaren, en noteerde 357 dollar per troy ounce (31,1 gram). Goud wordt sinds vorig jaar beschouwd als een vluchthaven voor beleggers in verband met de spanningen rond Irak. Op de effectenbeurzen moesten de aandelenkoersen ver terug. In Europa daalden de belangrijkste indices met tussen de 1 en 3 procent.