De Rooy senior achterop in rally

Het truckteam van Jan de Rooy heeft gisteren in de Dakar-rally de kans op een podiumplaats zo goed als verspeeld. In de veertiende etappe, een 274 km lange rit van Dakhla naar Luxor in Egypte, zakte De Rooy van plek drie naar vier. Voor de zoveelste keer in deze woestijnmarathon gingen de schokbrekers van zijn Daf-truck kapot. ,,Het is doodzonde'', mopperde de drievoudig winnaar.

De 59-jarige trucker, die vorig jaar na dertien jaar afwezigheid zijn rentree maakte, wilde dit jaar samen met de equipe van zijn zoon Gerard om de prijzen meedoen. Zijn zoon voerde het klassement lange tijd aan, maar hij moest dinsdag na een crash opgeven. Zelf verloor De Rooy senior door falende techniek veel kostbare tijd. In het begin van de rally stond hij al twee uur stil. Gisteren verspeelde hij weer twintig kostbare minuten.

Daarmee is de achterstand van ruim tweeënhalf uur op de Russische leider Vladimir Chaguine al bijna verklaard. ,,De schokbrekers worden te warm en dan gaat de boel stuk'', aldus De Rooy. ,,Vooral als de wagen flink schudt op de heuveltjes is het raak.'' Zijn monteurs hebben van alles geprobeerd, maar weten geen oplossing voor het probleem. Gezien het stenige parcours in de laatste drie etappes, besefte De Rooy dat er weinig kans meer is op een betere klassering.

In het bivak verscheen 's avonds pas weer een lach op De Rooys gezicht toen hij hoorde dat zoon Gerard en zijn team inmiddels in Alexandrië waren aangekomen met hun gehavende truck. Alleen de cabine had De Rooy junior in de woestijn moeten achterlaten. ,,Dat kan een hotdogtent voor kamelen worden'', hield Gerard zijn vader voor.

In de rit naar Luxor leverde Luc Alphand een bijzondere prestatie door bij de auto's te winnen. De Franse oud-skikampioen, drievoudig deelnemer aan de Olympische Spelen, is de eerste beoefenaar uit een andere tak van sport die dat voor elkaar kreeg. De 25ste Dakar-rally is verder van spanning ontdaan. Zonder pech worden de Franse motorrijder Richard Sainct, zijn landgenoot Stephane Peterhansel bij de auto's en Chaguine bij de vrachtwagens zondag als winnaar gehuldigd.

Hooguit zes Nederlandse equipes halen de eindstreep. Bob ten Harkel en navigator Hennie den Toom staan 27ste in het autoklassement, Herman Vaanholt en Chris Leyds 48ste. Verder zijn de motorrijders Eric Verhoef (18de) en Henk Vercoelen (28ste) en trucker Hans Bekx (14de) nog in de strijd.