Dance is een echte industrie geworden

De Nederlandse dance-industrie is volwassen geworden. Er gaat jaarlijks 488,3 miljoen euro in om. De branche biedt werk aan 11.000 personen. Dat blijkt uit een vanmiddag gepresenteerd rapport van accountantsbureau KPMG. ,,Dance heeft een betekenisvolle plaats in de Nederlandse economie gekregen'', schrijven de onderzoekers. ,,Het kan niet langer als een uit de hand gelopen hobby worden gezien.''

Het bezoekersaantal van Nederlandse dance-evenementen is sinds het ontstaan van de gabber-house in de jaren tachtig gegroeid van 40.000 in 1991 tot 800.000 vorig jaar. Nederlands grootste evenementen zijn Innercity (43.000), Dance Valley (40.000) en Trance Energy (30.000). Ze worden gehouden op locaties als de Utrechts Jaarbeurs en de Amsterdam Arena. Het belangrijkste Nederlandse bedrijf in de sector is ID&T, dat jaarlijks 750.000 dance-cd's verkoopt, een tijdschrift uitgeeft en een commercieel radiostation heeft.

De KPMG-onderzoekers roemen met name de veiligheid bij de grote dance-evenementen. Gezondheidsproblemen als gevolg van drugsgebruik zijn de laatste vijf jaar met een kwart gedaald tot 0,9 procent van de bezoekers en het aantal aanhoudingen is volgens het rapport met 0,1 procent van de feestgangers ,,verwaarloosbaar''.

De professionaliteit van de organisatoren is sterk toegenomen, wat met name blijkt uit overleg tussen organisatoren, politie, brandweer en overheden. Toch verschillen partijen nog wel eens van mening: begin vorig jaar moest de rechter eraan te pas komen het door de burgemeester vastgelegde aantal bezoekers van een Utrechts ID&T-feest op verzoek van dat bedrijf met vijfduizend te verhogen.

De bijzondere internationale positie van de Nederlandse dance-industrie kenmerkt zich door de grote aantallen buitenlandse bezoekers en de status van Nederlandse diskjockeys. Afgelopen zaterdag kreeg DJ Tiësto de Popprijs wegens zijn verdiensten voor de popmuziek; eind vorig jaar werd hij in Engeland verkozen tot 's werelds beste dj. Andere dj's, zoals Armin van Buuren en Ferry Corsten, stonden ook in de toptien van die lijst. In totaal maken de Nederlandse dj's jaarlijks circa 150 miljoen euro omzet.

dance-industrie: pagina 12