Cizbiz köfte

Op een doordeweekse dag was ik door een ellendig koude regenbui helemaal naar een nieuw ontdekte Turkse slager gefietst om zijn heerlijk gekruide köfte te kopen. Vrienden die kwamen eten wilde ik graag deze lekkernij laten proeven. Maar nee, alleen op vrijdag maakte hij die muisgrote, ovale `hamburgertjes'. Toen hij zag hoe gedesillusioneerd ik was door zijn nee-verkoop, liep hij zwijgend naar een plankje tegen de muur achter mijn rug, pakte er een zakje Turkse gehaktkruiden af en zei dat ik daarvan maar wat door zijn gehakt moest mengen, dan kon ik zelf die köfte maken.

In de regel schuw ik kant-en-klare gehaktkruiden, zeker als het zo'n ellendige Nederlandse samenstelling is die een smaak aanreikt waar ik van gruw. Nu liet ik me gewillig dat zakje met köfte baharati in de hand duwen. Zelf gebruikte hij dat kruidenmengsel namelijk ook voor zijn köfte, zo vertelde hij. Dat gaf de doorslag. Er hoefde alleen nog wat zout door het gehakt. Toen ik informeerde of er soms ook een eitje door het gehakt ging, knikte hij van ja. En wat peterselie? Weer knikte hij bevestigend. ,,En misschien wat brood'', vroeg ik voorzichtig. Hij schudde van nee en zei kordaat: `paneermeel'. Zelf vind ik geweekt oud brood lekkerder, maar ik geef toe, paneermeel is een stuk makkelijker. Op een geribbelde grilplaat van gietijzer op het gas doen zijn köfte het wonderschoon.

Bereiding: Spreid het gehakt uit in een schaal en strooi er Turkse gehaktkruiden en zout naar wens over. Prak het gehakt goed door elkaar. Knijp het brood uit, verkruimel het en prak het samen met ei en peterselie door het gehakt. Kneed het aangemaakte gehakt vervolgens met de handen even goed door elkaar (trek desnoods een paar van die dunne, strak zittende vinyl onderzoekhandschoenen aan voor dit werkje). Rol telkens een hoeveelheid van circa 25 gram aangemaakt gehakt tussen beide handen tot ovale rolletjes en druk ze plat. Bestrijk ze aan weerszijden dun met olijfolie. Verhit een grillplaat op het gas en grill hierop de köfte om en om tot de gewenste gaarheid is verkregen.

    • Florine Boucher