Celstraf Dirk de Groot in `Clickfonds'

Een van de hoofdverdachten in de Clickfondszaak, de in Zwitserland woonachtige vermogensbeheerder Dirk de Groot, is gisteren veroordeeld tot vijftien maanden cel en een geldboete van 200.000 euro.

Het is zwaarste straf tot nu toe in de beursfraude-affaire. De veroordeling is een belangrijke overwinning voor het openbaar ministerie (OM). In zijn zaak was 2,5 jaar en een boete van 200.000 euro geëist. De rechtbank verminderde de straf met tien maanden wegens onzorgvuldigheden van het OM in het vooronderzoek. Ook werd rekening gehouden met de leeftijd en de gezondheidstoestand van de vermogensbeheerder.

De Groot werd schuldig bevonden aan lidmaatschap van een criminele organisatie die was betrokken bij belastingontduiking, het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. Volgens de rechters speelde De Groot een cruciale rol in deze organisatie, waarbij de fiscus benadeeld werd. De rechtbank rekent het De Groot zwaar aan dat hij het verwerpelijke van zijn gedrag niet inzag: ,,Hij is zijn optreden blijven verdedigen en bagatelliseren en heeft daarmee getoond geen verantwoordelijkheid te nemen voor de gepleegde feiten die hij kennelijk rekende tot zijn normale bedrijfsactiviteiten'', aldus het vonnis.

De rechtbank verwierp het verweer van De Groot dat hij als professionele Treuhänder niet strafbaar was naar Zwitsers recht. Volgens het vonnis ligt de strafbaarheid van de vermogensbeheerder in het feit dat hij ,,op zichzelf legale constructies heeft gebruikt als vehikel om vermogen en inkomen van Nederlandse belastingplichtigen buiten het zicht van de fiscus te houden.''

Het langdurige proces tegen De Groot zorgde eind vorig jaar voor commotie toen de 71-jarige verdachte, na een tussenvonnis, officier van justitie J. Tonino tegen de grond sloeg. Gistermiddag was de vermogensbeheerder niet in de rechtszaal aanwezig. Vanuit Zwitserland zegt hij ,,verbijsterd en ontgoocheld'' te zijn. De Groot gaat in beroep tegen de veroordeling.

Het OM is tevreden over het vonnis. De veroordeling is het tweede succes voor justitie in de grotere Clickfondszaken. Eerder kreeg effectenhandelaar E. Swaab een zware straf. In de zaak tegen het voormalige effectenhuis Leemhuis en van Loon werd het OM niet ontvankelijk verklaard vanwege onzorgvuldigheden. Ook volgden er vrijspraken in de zaak tegen drie ex-medewerkers van een effectenhuis.

clickfonds: pagina 13

www.nrc.nl: dossier