Aanbod Dexia aan gedupeerde klanten

Gedupeerde Legio Leasebeleggers, 220.000 in totaal, krijgen van Dexia Bank Nederland de mogelijkheid hun leningen tegen gunstigere voorwaarden af te lossen. Zij moeten dan wel afzien van juridische stappen.

Dat heeft Dexia Bank Nederland gisteren bekendgemaakt. De bank, vorig jaar ontstaan door de fusie van Bank Labouchere en Kempen & Co, ligt onder vuur van beleggers die zich misleid voelen. Door het in elkaar klappen van de beurzen dreigen veel Legio Lease-klanten te blijven zitten met een schuld, terwijl velen beweren nooit te zijn voorgelicht over die mogelijkheid. Van de 450.000 effectenleasecontracten van Dexia staat nu 94 procent op verlies.

Zo'n 60.000 Legio Lease-klanten, verenigd in Stichting Leaseverlies, zijn daarom naar de rechter gestapt en eisen een schadevergoeding die in de miljarden loopt.

Dexia Bank Nederland pareert deze aanval met een oplossing voor zijn cliënten. Vanaf maandag zal de bank dagelijks 5.000 pakketten met informatie over het aanbod versturen naar klanten die mogelijk met een schuld blijven zitten. In totaal worden 220.000 mensen aangeschreven. Zij krijgen onder meer de mogelijkheid aan het einde van de rit hun aandelen te verkopen, en de schuld die overblijft gespreid af te lossen met een renteloze lening. Dexia zet zo'n 80 werknemers fulltime in voor deze operatie, en verwacht de komende weken ook nog hulpkrachten te moeten inschakelen. De aangeschreven klanten moeten binnen zes weken aangeven of zij van het aanbod van de bank, dat bestaat uit drie opties, gebruik willen maken.

achtergrond: pagina 11