WAT DOEN DE KINDEREN

Langs het strand jutten

Stippel zelf op de site je wandeling uit langs het strand. Lex Koetzier heeft rondom strandpalen een site gebouwd, www.kustlijn.nl, die `de cultuur van de Nederlandse kust' in kaart probeert te brengen. Op de website wordt elke pagina over een bepaald onderwerp verbonden met een strandpaal. Zo vind je een liedje van Blôf in Zeeland, interactieve panoramafoto's van de Vliehors bij Vlieland en kan je online ballonnen oplaten op de Hondsbossche zeewering. Kustlijn.nl kan ook door iedereen worden aangevuld als het maar met de kust te maken heeft. Het kan variëren van een mooie foto op het strand of een gedicht tot een schilderij van de Nederlandse kust. Bezoekers kunnen verhalen, foto's, herinneringen, tips, of liederen en gedichten inbrengen, waardoor een groot archief ontstaat, maar het is natuurlijk ook goed te gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt.

www.kustlijn.nl, info@kustlijn.nl. Inl lex@koetzier.nl, www.koetzier.nl 072-5095827.

Girafje bewonderen

Vorige week donderdag kwam in de giraffestal van het Noorder Dierenpark Wabudu ter wereld. Wabudu (de naam van een Afrikaanse stam) stond al vlot, maar nog wel wat onwennig op zijn lange poten. De verzorger die bij de geboorte was, kon al gauw vaststellen dat het om een mannetje gaat. Wabudu is al zo'n 1 meter 85 groot en zijn geboortegewicht wordt geschat op een kilo of zestig. Hij heeft inmiddels al een aantal keren bij zijn moeder gedronken, dus alles lijkt prima met hem te gaan. Wabudu is het vierde jong van moeder Raisa. Van Raisa's nakomelingen is alleen Makula nog in Emmen. Zij is de jongste zus van Wabudu. Ze heeft nog niet van dichtbij met haar broertje kunnen kennismaken, want Raisa en haar zoon hebben een deel van de stal voor zichzelf gekregen. Voorlopig blijven moeder en kind nog op stal. Bezoekers van het park kunnen daar Wabudu en de andere bewoners van de Afrikasavanne uitstekend bekijken.

Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Toegang kinderen van 3 t/m 9 jaar en 65+ €13,50 vanaf 10 jaar €16. Inl 0591-850850.

Elkaar matsen

In de krotten aan de Zandstraat achter het stadhuis in Rotterdam wonen Polletje Piekhaar en zijn vrienden. Polletje is 14 jaar, leeft op straat als diefje, kent zijn moeder niet en hij denkt dat de sjoemelaar Hein zijn vader is, want die geeft hem `slaag en wat te vreten'. Samen met zijn vriendjes zingt hij ,,als je geen rooie rotcent hebt, dan moet je slim zijn, goochem zijn, want dan matsen we mekaar''. Polletje speelt de hoofdrol in Polletje Piekhaar, een voorstelling van het Jeugdtheater Hofplein naar het verhaal van de Rotterdammer Willem van Iependaal. Rotterdam in de jaren dertig met zijn armoede, penoze, danspaleizen, cabaret en kroegen; Polletje ontmoet zakenman/crimineel Daan Boekhorst alias Lord Zeepsop, de koning van de Rotterdamse onderwereld. Lord Zeepsop en Balletje, een van Polletjes vriendjes, worden gepakt, maar gelukkig loopt alles toch goed af. Polletje Piekhaar is een voorstelling met lach en een traan, (tap)dansen, vrolijke en treurige liedjes en mooie muziek. Er rijdt zelfs een sputterende auto uit de jaren '30 op het toneel.

Polletje Piekhaar, gespeeld, gedanst en gezongen door Joris Lutz, Don van Dijke en 90 leerlingen van Jeugdtheater Hofplein voor kinderen v.a. 6 jaar t/m 16 februari, vrijdag en zaterdag om 19u, zondag 14u. Kaarten kinderen €6 en volwassenen €8,50. Res 010-2435050 of www.jeugdhofplein.nl

Met de muziek meegaan

Je zit op de grond en je luistert naar slagwerk in alle soorten en maten, naar divserse hobo's, piano en trompet. Maar het blijft niet alleen bij luisteren alleen; bij het concert De Betovering in Christofori, voor kinderen vanaf 5 jaar, is het de bedoeling dat je meedoet. Samen met de muzikanten, onder wie leden van het bekende Nederlands Blazersensemble, zul je een deel van het concert muziek maken. Tijdens het concert worden ook mooie dia's vertoond.

Betovering, kinderconcert met Bart Schneeman (hobo), Peter Prommel (slagwerk), Pieter Grimbergen (piano) op zo 19 jan 11u voor kinderen v.a. 5 jaar in Cristofori, Prinsengracht 581-583, Amsterdam. Res 020-6268485. Entree kinderen t/m 12 jaar €8 en v.a. 13 jaar €12,50.

Sterren kijken

Als je alles wilt weten over sterrenbeelden, planeten, de zon en de maan geef je dan bij activiteitencentrum Zjaak in Rotterdam op voor een cursus Astrologie voor kinderen met acht lessen vanaf dinsdag 28 januari van 16 tot 17u30. Voor ouders organiseert Zjaak ook een beginners- en een vervolgcursus waarin de betekenis van astrologie zoals de horoscooptekening, de dierenriem, de elementen water, vuur, aarde en licht, de ascendanten en huizenverdeling wordt uitgelegd. Kan je samen met je vader of moeder de toekomst voorspellen! Ook start er 17 januari een cursus Buikdansen voor meisjes van 7 t/m 10 en vanaf 11 jaar op vrijdag 17 januari en Percussie voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, waarin je op allerlei percussie-instrumenten leert spelen.

Acht lessen astrologie voor kinderen van 6 t/m 12 jaar v.a. 28 jan van 16-17u30 uur, kosten €42,50. 12 lessen voor ouders v.a. 30 jan van 19-20u30 voor beginners en van 20u45-22u15 voor gevorderden. Kosten €65,-. Buikdanseressen voor meisjes van 7 t/m 10 en v.a. 11 jaar v.a. 17 jan t/m 23 mei. Kosten €63. Percussie voor kinderen van 7 t/m 12 jaar v.a. 24 jan (10 lessen €67,50) bij Activiteitencentrum Zjaak, Maria Wesselingstraat 8, Rotterdam- Prinsenland, inl 010-2668777.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.