Vuurwerk eist minder slachtoffers

Het aantal vuurwerkslachtoffers dat de afgelopen jaarwisseling bij de spoedeisende hulp terechtkwam, is aanzienlijk gedaald. Uit een evaluatie van de Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat 760 mensen, voornamelijk mannen, zich lieten behandelen aan oppervlakkig letsel. De afgelopen tien jaar bedroeg het aantal slachtoffers gemiddeld zo'n 1.200.

Afgelopen jaarwisseling waren er 20 procent minder vuurwerkslachtoffers onder jongeren tussen 10 en 19 jaar, de groep die het meeste vuurwerk afsteekt. Toch is deze groep volgens Consument en Veiligheid nog altijd goed voor 41 procent van het totale aantal vuurwerkongevallen.

Ook het aantal gevallen van ernstig letsel waarvoor mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, is gedaald van 6 naar 3 procent.

,,De meeste wonden waren oppervlakkig van aard. Het gaat dan met name om brandwonden aan handen en armen'', aldus een woordvoerder van Consument en Veiligheid. De stichting laat weten ,,verheugd te zijn'' over de daling. Volgens de woordvoerder zijn er minder slachtoffers omdat de voorlichtingscampagne ,,goed heeft gescoord''.