Voorkeur Theater

Hedda Gabler

Net terug van huwelijksreis vraagt verwende generaalsdochter Hedda Gabler zich af: is dit alles? De klassieker Hedda Gabler (1892) van de Noor Henrik Ibsen wordt vaak gezien als pre-feministische studie naar sterke vrouwen en hun vrijheidsdrang gezien. Maar in de versie van Theu Boermans bij de Theatercompagnie is Hedda vooral een vernietigende kracht. Volgens Boermans lijdt `verwarde dertiger' Hedda Gabler aan waarheidsobsessie: ,,Ze liegt en bedriegt om achter de waarheid te komen.'' Zoals een schrijver met zijn personages omspringt, zo manipuleert Hedda de mensen om zich heen, zodat ze het romantische leven leiden dat zijzelf niet aandurft: drank, pistolen, jezelf en je levenswerk vergooien. Uiteraard moeten de mannen na afloop precies vertellen hoe het ze verging. Als ze niet doen wat Hedda wil, moeten ze heel mooi sterven.

Met Tjitske Reidinga (Ja Zuster, Nee Zuster, Virginia Woolf) als Hedda, en Carice van Houten (Minoes, Foxtrot) als haar tegenpool Thea, haalde Boermans twee talentrijke, jonge actrices in huis die sterk in de belangstelling staan. Reidinga maakt van haar eerste dragende rol een elegant, onderkoeld kreng, een vernietigende kracht. Carice van Houten speelt haar tegenpool: een flodderigzenuwvrouwtje, dat voor anderen leeft. Zij blijkt uiteindelijk de sterkere, opbouwende kracht te zijn. Inl. 020-5205320 of www.theatercompagnie.nl.

16 t/m 18 jan Amsterdam, Stadsschouwburg. 21-22 jan Den Haag, Koninklijke Schouwburg. 29 jan Kampen, Stadsgehoorzaal.

Caravaggio

Caravaggio van Els Inc. gaat over de schilder Michelangelo da Caravaggio (1571-1610) die compromisloos zijn werk doet, en daar een hoge prijs voor moet betalen. Schrijver Jeroen van den Berg en regisseur Arie de Mol hebben er een knappe puzzel van gemaakt. Caravaggio (Ali Ben Horsting) en zijn tegenstrever Baglione (Dic van Duin) worden omringd door bewonderaars, dronkelappen en machthebbers. Inl 010-4731543

16 jan Eindhoven Plaza Futura. 18 jan Amersfoort Theater De Lieve Vrouw. 20 jan Maastricht De Toneelacademie 23 jan IJmuiden Witte Theater.

Stemvee

In de aanloop naar de verkiezingen brengt de Amsterdamse Balie het politieke stuk Stemvee van Pieter Hilhorst, de journalist die in zijn toneeldebuut Hetze in mei 2002 per ongeluk de aanslag op Pim Fortuyn voorspelde.

Een populistische politicus (Xander Straat) komt oog in oog te staan met een aan lager wal geraakte stemmer (Hein van der Heiden).

Een actueel stuk over buitenlanders, abortus, kogelbrieven en de wereldvreemdheid van Haagse politici.

T/m 22 jan De Balie, Amsterdam. Inl 020-5535151 of www.balie.nl

Festen

Cabaretgroep De Ploeg (waarin opgenomen NUHR) maakt een bewerking van de film Festen, waarin een familiefeest uit de hand loopt, na een speech over het incestverleden van het feestvarken. Vader Piet Römer en zoon Han Römer zorgen voor onderkoeld drama, de jongens van NUHR voor grappige terzijdes. Mede door de regie van Willem van de Sande Bakhuyzen is deze Festen strakker en snerpender dan de film. Inl 020-4211221

16-18 jan Amsterdam De Kleine Komedie. 20 jan Eindhoven Stadsschouwburg. 23 jan Arnhem Schouwburg.