Voorkeur Film

8 Mile

Marshall Bruce Mathers III, die zijn op 17-jarige leeftijd gekozen rap-naam M&M later herformuleerde als Eminem, heeft ongetwijfeld veel overeenkomsten met de door hem gespeelde Jimmy Smith Jr. uit 8 Mile. Belangrijker dan die overeenkomsten tussen ster en personage is echter het feit dat 8 Mile op authentiek aandoende wijze de mythe Eminem kleur, stem en ritme geeft en daarmee weer universeel wordt.

De armoede, de afbraakwoningen aan de verkeerde kant van de weg, de `8 Mile' uit de titel, hij zal ze gekend hebben toen hij zelf als jongen met zijn moeder in Detroit van onderkomen naar onderkomen zwierf. Cameraman Rodrigo Prieto filmde ze diep en dof, als de hartslagbeat op de soundtrack. 8 Mile is brutaal en energiek als een schoolkind in een te grote broek dat om de gaten in de weg danst.

Regie: Curtis Hanson. Met: Eminem, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Evan Jones, DeAngelo Wilson. In: 66 theaters.

Die Another Day

In Die Another Day van regisseur Lee Tamahori, de twintigste Bondfilm, is Pierce Brosnan voor de vierde keer James Bond .

Bond wordt in Noord-Korea gevangen genomen en veertien maanden gemarteld.

Uiteindelijk krijgen de Engelsen hem terug, maar M vertrouwt hem niet meer en ontneemt onze held zijn licence to kill. Om aan zijn bewakers te ontsnappen, simuleert Bond een hartaanval. Halle Berry speelt de belangrijkste Bond girl.

Regie: Lee Tamahori. Met: Pierce Brosnan, Halle Berry, John Cleese, Judi Dench. In meer dan 98 theaters.

The Lord of the Rings II

The Two Towers, het tweede deel van Peter Jacksons verfilming van Tolkiens The Lord of the Rings, begint waar het eerste deel, The Fellowship of the Ring, ophield. De reis die de hobbits, mens, dwerg en de elf Legolas voortzetten, nadat zij in deel I van Gandalf gescheiden zijn, vereist van de toeschouwer enige voorkennis van Tolkiens epos. Voor zover er een vergelijking gemaakt moet worden, is The Two Towers groter en genialer dan The Fellowship.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett. In meer dan 116 bioscopen.

En verder

One Hour Photo Arnhem: Filmhuis Arnhem. Gouda: Filmhuis Gouda. Maastricht: Lumière. Veenendaal: Hofpleintheater. Zaandam: De Fabriek; Bowling For Columbine Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Images. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; De Tweeling in meer dan 65 theaters; Harry Potter II (Ned gesproken) in meer dan 109 theaters (originele versie) in meer dan 95 theaters; Het Stenen Vlot Enschede: Concordia Cinema. Hilversum: Filmtheater Hilversum.