Volwassen proces voor John Malvo

De 17-jarige John Lee Malvo, een van de twee vermoedelijke daders van de seriemoorden in oktober in Washington en omgeving, mag worden berecht als een volwassene. Dat heeft een kinderrechter in Virginia gisteren bepaald. Door die uitspraak kan Malvo eventueel ter dood worden veroordeeld.

Malvo wordt ervan verdacht dat hij samen met zijn 42-jarige peetvader John Allen Muhammad veertien moordaanslagen heeft gepleegd. Daarbij kwamen vorig jaar tien mensen om het leven. Ook wordt de betrokkenheid onderzocht van Malvo bij zeven andere moorden in de Verenigde Staten die eerder werden gepleegd.

De uitspraak van de kinderrechter in Fairfax is door veel critici van het Hof voorspeld. Virginia voert na Texas het hoogste aantal executies in de Verenigde Staten uit. Bovendien is het een van de weinige staten in het land die de doodstraf voor minderjarigen niet schuwt. Juist om die reden is er veel kritiek geweest toen John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie, vorig jaar besloot om het proces van de zogeheten `Beltway Snipers' toe te wijzen aan Virginia.

De beslissing om Malvo als een volwassene te berechten is deels gebaseerd op zijn bekentenis dat hij een aantal keren de trekker heeft overgehaald. Volgens de advocaten van Malvo is die bekentenis echter onrechtmatig en na bedreigingen door de politie verkregen. Aan de getuigenverklaring van de echtgenoot van een van de slachtoffers die mogelijk door Malvo is vermoord, werd ook veel waarde gehecht.

William Franklin vertelde het hof dat hij en zijn vrouw bezig waren met het inladen van hun auto toen hij een dof geluid hoorde en iets tegen zijn gezicht voelde spatten. Toen hij zich omdraaide zag hij zijn vrouw gewond op de grond liggen. Zijn eigen gezicht zat onder het bloed van zijn vrouw. Linda Franklin, werkzaam voor de federale recherche FBI, was het elfde slachtoffer van de `Beltway Snipers'.

Volgens het Hof zijn er geen getuigen die Malvo hebben zien schieten, maar er zou voldoende indirect bewijs bestaan tegen de jongen. Zo stond op het geweer dat in de auto van Malvo en Muhammad werd aangetroffen zijn vingerafdrukken. Ballistisch onderzoek zou bovendien hebben uitgewezen dat de kogels die in de slachtoffers zijn aangetroffen, afkomstig waren uit hetzelfde geweer.