VN bevestigen kannibalisme in Congo

De rebellenorganisatie MLC heeft zich de afgelopen maanden bij gevechten in Noordoost-Congo schuldig gemaakt aan kannibalisme. Dat heeft een onderzoeksteam van de Verenigde Naties bevestigd in een voorlopig rapport dat gisteren aan de Veiligheidsraad is voorgelegd. De Veiligheidsraad laat onderzoeken of er vredestroepen naar het gebied kunnen worden gestuurd. De rebellen bedienden zich ook van systematische verkrachting, marteling en ontvoering. Ze richtten zich bij hun gruweldaden vooral tegen pygmeeën, de oudste bewoners van de Afrikaanse regenwouden, en tegen leden van de Nande-stam. De leider van de concurrerende rebellenorganisatie RCD-Kisangani behoort tot de Nande-stam.

,,Rebellen rukten de harten en andere organen van hun slachtoffers uit en dwongen familieleden om die op te eten'', zei een woordvoerder van MONUC, de vredesmissie van de verenigde Naties in Congo. ,,Een klein meisje werd vermoord, in kleine stukken gesneden en daarna geconsumeerd.''

Volgens de onderzoekers gingen de rebellen te werk als bij een inentingscampagne. Ze plunderden de dorpen hut voor hut en verkrachtten elke vrouw. Ze noemden hun terreurcampagne `Operatie Schone Lei'.

De VN hebben MLC-leider Jean-Pierre Bemba verantwoordelijk gesteld voor de gruweldaden. Onduidelijk is nog of hij zal worden vervolgd. Bemba wordt volgens een vorige maand gesloten vredesakkoord vice-president van Congo in een regering van nationale eenheid.

Bemba heeft eerder deze week vijf van zijn manschappen onder huisarrest laten plaatsen in verband met de gruweldaden in Noordoost-Congo. Hij ontkent dat zijn troepen zich aan kannibalisme hebben schuldig gemaakt.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Sergio Viera de Mello, zei gisteren in de Congolese hoofdstad Kinshasa dat de plegers van de misdrijven niet vrijuit mogen aan. Volgens hem is gerechtigheid een van de peilers van een duurzame vrede. ,,Alleen door misdadigers te vervolgen kan de cultuur van geweld worden doorbroken die een gevolg is van de anarchie in dit land'', verklaarde de Hoge Commissaris. Of het nou voor een internationaal of een nationaal gerechtshof is, en al duurt het misschien lang.''

Hulporganisaties waarschuwen dat de gevechten in Noordoost-Congo het uitsterven van de pygmeeën versnellen. Hun voortbestaan wordt toch al bedreigd door ontbossing en ziekte. Zeker 3.000 van de hooguit 70.000 overgebleven pygmeeën zijn voor het eerst in de geschiedenis hun natuurlijke leefomgeving ontvlucht.