Vluchtuitval na prikacties Lufthansa

Prikacties van cabine- en grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben vanochtend het luchtverkeer in Duitsland ontregeld. In de ochtendspits vielen 50 vluchten uit, ongeveer 5.000 reizigers werden getroffen door vertragingen. De acties concentreerden zich op de luchthavens van Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn.

De grote dienstenbond Verdi wil met de waarschuwingsacties CAO-onderhandelingen voor de in totaal 52.000 werknemers onder druk zetten. De bond eist een loonsverhoging van negen procent en winstdeling voor het personeel. Lufthansa heeft een loonsverhoging geboden van 2,4 procent per 1 januari en een verhoging van 1,5 procent tegen het einde van het jaar. Ook biedt de ondernemingen twee eenmalige uitkeringen en een winstdeling die neerkomt op 1,6 procent van het loon.

De onderhandelingen, die al sinds oktober lopen, werden dinsdag afgebroken. De directie is geen millimeter van haar plaats gekomen, zei Verdi-onderhandelaar Jan Kahmann.

De directie toonde weinig begrip voor de opstelling van de vakbonden. De eisen zijn ,,volstrekt overtrokken en irreëel'', zei Lufthansa-onderhandelaar Stefan Lauer onder verwijzing naar de conjuncturele misère en een mogelijke oorlog tegen Irak. Het eisenpakket van de bonden zou voor de onderneming optellen tot een stijging van de kosten met 200 miljoen euro.

Verdi wees erop dat het personeel na de aanslagen van 11 september 2001 direct bereid was een bijdrage te leveren door in te stemmen met verlenging van de CAO.