Veel expats kunnen niet stemmen

Veel in het buitenland wonende Nederlanders kunnen niet aan de verkiezingen deelnemen, omdat ze hun stemformulier niet of te laat hebben ontvangen. De Dienst Burgerzaken van de gemeente Den Haag, waar de `expats' staan geregistreerd en die de stembrieven naar het buitenland verstuurt, heeft al vele boze e-mails en brieven ontvangen.

De reden is de Dienst Burgerzaken een combinatie van de korte campagnetijd en traag functionerende postdiensten in het buitenland. ,,We konden de stembrieven pas na 23 december versturen, toen de kandidatenlijsten officieel werden vastgesteld. Daardoor hebben voor deze verkiezingen slechts de helft van de gebruikelijke tijd gehad.'' Het aantal stemmende expats is sinds de laatste verkiezingen gestegen van 25.000 naar 31.000.

De stembrieven worden per diplomatieke post naar de verschillende ambassades verstuurd. Daar nemen de posterijen de bezorging over. De klachten komen volgens de woordvoerster veelal uit Afrikaanse en Aziatische landen, maar er zijn dit jaar ook nogal wat problemen in België. ,,De afstand is blijkbaar niet allesbepalend.''