Trnava dolblij met Peugeot

PSA Peugeot Citroën heeft de Slowaakse stad Trnava uitgekozen voor de bouw van zijn nieuwe fabriek. Stad en land zijn dol van vreugde. `Heel Trnava gaat in een Peugeot rijden!'

De inwoners van Trnava, nog altijd erg arm en vaak werkloos, zijn dol van vreugde na de beslissing van PSA (Peugeot Citroën) om in hun stad een van de grootste fabrieken van het concern te gaan bouwen.

,,Dit is geweldig nieuws voor Trnava en voor heel Slowakije! Het is precies het nieuws waarop ik heel lang heb gewacht'', zegt opgetogen Marcel Fekete, een ingenieur van 25 jaar die nu nog werkloos is. Hij ziet zichzelf al als werknemer van het Franse automobielconcern. En hij denkt ook meteen aan een baan voor zijn zuster Katarina, die nog studeert. ,,Ze spreekt erg goed Frans'', zegt hij.

Het percentage werklozen in Trnava bedraagt 13 à 14 procent en het inkomen van degenen die wel werk hebben is gemiddeld 200 euro bruto per maand. Trnava is een stad met 70.000 inwoners op ongeveer 45 kilometer van de hoofdstad Bratislava.

Buiten de stad, in de omgeving waarvan de toekomstige fabriek vanaf 2006 een jaarlijkse productie van 300.000 auto's moet gaan realiseren, is goed te zien hoe arm de streek is, met zijn kleine bouwvallige huisjes. ,,De komst van PSA zal voor de hele streek verbetering betekenen'', zegt Jan Herak, een jonge werknemer van een in de buurt van de toekomstige fabriek gelegen landbouwcoöperatie. ,,Dit is een fantastische beslissing! Heel Trnava gaat in een Peugeot rijden'', voorspelt breed glimlachend een andere inwoner, die liever niet zijn naam geeft.

De Slowaakse radiostations herhalen onophoudelijk het bericht de hele dag door. Voor Slowakije, een klein land met 5,4 miljoen inwoners in het hart van Centraal-Europa is dit groot nieuws: PSA gaat 700 miljoen euro investeren en 3.500 banen creëren. Rondom de fabriek zullen volgens een schatting van de Slowaakse minister van Economische Zaken nog eens 6.000 extra banen ontstaan van ondermeer toeleveranciers voor de fabriek. Slowakije heeft de voorkeur gekregen boven Polen, Tsjechië en Hongarije.

,,Het is de belangrijkste investering van dit decennium'', zei de Slowaakse minister van Industrie, Robert Nemcsics. ,,Deze beslissing is een teken van vertrouwen in Slowakije en in de economie van het land'', is het commentaar van Jan Fuele, de woordvoerder van de Slowaakse president Rudolf Schuster. Deze historische beslissing betekent echter voor de Slowaakse autoriteiten ook extra taken en nieuwe verplichtingen.

,,Deze beslissing brengt ons zowel vreugde als zorgen. Nu gaat het echt moeilijke werk beginnen'', stelt de burgemeester van Trnava, Stefan Bosnak. ,,Nu heeft Trnava nog de belangrijke taak om in dit gebied de infrastructuur te verbeteren en het opleidingsniveau van de mensen, zodat ze kunnen voldoen aan de behoeften van de investeerder'', legt de burgemeester uit. PSA heeft afgelopen woensdag benadrukt dat de beslissing gedeeltelijk was gebaseerd op het feit dat bij Trnava een bebouwbaar stuk grond van 190 hectare beschikbaar was met een uitstekende bereikbaarheid door de aanwezigheid van spoorlijnen, autowegen en vaarwegen. ,,De aanwezigheid van een faculteit materiaaltechnologie aan de universiteit van Trnava en van een middelbare monteursopleiding, bewijst dat deze streek echt beschikt over een sterke industriële traditie en over gekwalificeerde arbeidskrachten'', gaat de burgemeester verder. Hij denkt dat de verantwoordelijke mensen van PSA zeer tevreden waren na hun bezoek aan deze opleidingsinstellingen.

    • Katarina Rysova