Tokyo en Osaka duurste steden

De Japanse hoofdstad Tokyo is de duurste stad ter wereld om in te wonen. De op één na duurste stad ter wereld is Osaka, eveneens in Japan. De duurste woonplaats in Europa is de Noorse hoofdstad Oslo, die op de wereldranglijst op nummer drie staat.

Dat blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde ranglijst van duurste steden ter wereld van de Economist Intelligence Unit, het onderzoeksbureau van de uitgever van het Britse weekblad The Economist. De ranglijst verschijnt twee keer per jaar. De nieuwste cijfers hebben betrekking op december 2002.

Tokyo en Osaka bezetten een jaar geleden ook al de bovenste twee plekken op de ranglijst. Oslo nam het de derde plaats over van Hong Kong, dat daardoor op een gedeelde vierde plaats eindigde samen met Libreville in het West-Afrikaanse land Gabon.

Van de steden in de Europese Unie was Londen de duurste stad om in te wonen. De Britse hoofdstad is wel gedaald op de ranglijst, van vijf naar zeven. De kosten van levensonderhoud stegen in alle lidstaten van de Europese Unie. Dat is volgens de Economist Intelligence Unit het gevolg van de gestegen koers van de euro. Ook prijsstijginge als gevolg van de introductie van de euro speelden mee.

Binnen de landen die meedoen aan de euro, is Parijs de duurste stad. Wereldwijd staat de Franse hoofstad op tien. De goedkoopste Europese hoofdstad is Boekarest in Roemenië. In de Verenigde Staten is New York het duurste, goed voor een elfde positie wereldwijd, één plaats lager dan vorig jaar.

De kosten van levensonderhoud zijn het scherpst gedaald in Harara (Zimbabwe) en Buenos Aires (Argentinië) als gevolg van politieke en economische crises. Harare was de goedkoopste stad ter wereld, Buenos Aires duikelde van de 21e naar de 130e plaats.

De Economist Intelligence Unit vergelijkt in totaal 134 steden wereldwijd. Het bedrijf verkoopt de gegevens hoofdzakelijk aan bedrijven, die voor hun buitenlandse werknemers willen inschatten wat hun kosten van levensonderhoud zullen zijn.