Terpstra hekelt `moraal'

Werkgevers en hun vertegenwoordigers hebben ,,een dubbele moraal'' als het gaat over het langer laten doorwerken van oudere werknemers. ,,De werkgeversorganisaties roepen altijd met veel retoriek dat we afspraken moeten maken over het voorkomen van vroege uittreding, maar in de praktijk doen werkgevers niets.'' Dat zegt CNV-voorzitter Doekle Terpstra in een reactie op gisteren bekendgemaakt onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Grote ondernemingen en de Rijksoverheid doen vrijwel niets om oudere werknemers langer te laten doorwerken, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is in tegenspraak met de al jaren breed uitgesproken wens om de vergrijzing het hoofd te bieden door langer te werken. Maar leidinggevenden blijken zich niet bezig te houden met het moment waarop de oudere werknemers willen stoppen met werken. Zij laten dat geheel aan de werknemer zelf over.

Terpstra vindt dat het onderzoek aantoont dat werkgevers ,,het werkelijke human capital'' miskennen. Ouderen langer aan het werk houden moet worden bereikt door een goed personeelsbeleid per onderneming, zegt ook een woordvoerder van de FNV. Zij wijst er op dat ouderen van alle werknemers het minst plezier in hun werk hebben.