Televisie en Radio Voorkeur

VERKIEZINGEN

Netwerk. Thom de Graaf (D66) wordt zonder ze van tevoren te kennen geconfronteerd met verschillende situaties. Verder een reportage uit Middelburg waar de burgemeester R&B-avonden in een discotheek heeft verboden na een schietpartij. Ned.1, 20.30-21.05u.

Zembla. De kandidaat-Kamerleden Nevin Ozütok (GroenLinks) en John Leerdam (PvdA) worden gevolgd op zoek naar allochtone kiezers in koffiehuizen en moskeeën. Ned.3, 21.10-21.50u.

Nederland kiest. Debat over de buitenlandse politiek met Jaap de Hoop Scheffer (CDA), Lousewies van der Laan (D66) en Marijke Vos (GroenLinks). Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. De politieke gast in de uitzending is Femke Halsema van GroenLinks. RTL4, 22.30-23.30u.

Raymann is laat. Emile Ratelband laat zich ondervragen door cabaretier Jörgen Raymann in zijn rol van Tante Esselien. Ned.3, 23.15-24.00u.

DOCUMENTAIRE

Gewest. Onder meer een in 1997 al uitgezonden gesprek met de afgelopen zaterdag in Rotterdam na een overval op zijn winkel in Katendrecht overleden 52-jarige juwelier Chouiki. Hij sprak toen al over de benodigde extreme maatregelen om zich veilig te voelen. Ned.3, 19.03-19.32u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Allochtone Nederlanders discussiëren over de harde verkiezingstaal van bijna alle politici. Nagenoeg alle partijen hebben het over dwang en sancties voor allochtonen, of ze nou jong of oud zijn. Met onder anderen lijsttrekker Dhalganjansing van de Vooruitstrevende Integratie Partij. Ned.1, 21.55-22.37u.

MUZIEK

Malando. Muziekdocumentaire over orkestleider Danny Malando, kleinzoon van Arie Maasland, bekend van de op Zuid-Amerikaanse leest geschoeide muziek van strijkorkest en accordeon. Ned.2, 23.03-23.55u

NPS Jazz: Piet Noordijk - 50 jaar sax. Portret van altsaxofonist Piet Noordijk. Hij hecht belang aan zijn muziek en zijn vriend Bas met wie hij sinds 1972 samenwoont. Ned.3, 0.00-1.00u

FILM

Picture Perfect (Glenn Gordon Caron, 1997, VS). Romantic comedy waarin het geluk van voor elkaar bestemde types nog even wordt uitgesteld. Jennifer (Friends) Aniston moet zich ten behoeve van carrière in reclamebranche een verloofde aanmeten. Kevin Bacon is een geschikte kandidaat. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

. Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante `special effects'. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro en Donald Sutherland. V8, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

. The Shining (Stanley Kubrick, 1980, VS). Perfectionistische griezelfilm van grootmeester Kubrick holt het genre danig uit. Roman van Stephen King is slechts aanleiding voor spel met de locatie (een verlaten superluxueus hotel) en de personages (een oppasser en zijn gezin). Met Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd. Net5, 22.20-0.25u., met reclame.

. L'ascenseur pour l'échafaud (Louis Malle, 1958, Frankrijk). Vermaard speelfilmdebuut van toen 25-jarige Malle preludeerde op de nouvelle vague. Ingenieus plot behelst de `perfecte moord' van Maurice Ronet op echtgenoot van minnares Jeanne Moreau. Malle schenkt meeste aandacht aan het feit dat Ronet vast komt te zitten in een lift, terwijl Moreau eindeloos door Parijs slentert. Miles Davis improviseerde de begeleidende jazz-score. TV5, 22.20-23.50u., zwart-wit.

Rapa Nui (Kevin Reynolds, 1994, VS). Romeo & Julia-achtig teenager-verhaal is kapstok voor algemeen als potsierlijk beschouwde avonturenfilm over rivaliserende primitieve volkeren op het Paaseiland van begin 17de eeuw. BBC1, 1.25-3.05u.

RADIO

Kunststof. Cellist Eduard van Regteren Altena vertelt over het twintigjarig bestaan van het Mondriaan Kwartet. Volgens hem een behoorlijke prestatie, omdat het spelen in een strijkkwartet verdacht veel zou lijken op het leven binnen een gezin. Met alle bijbehorende spanningen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Theater van het sentiment. Feestelijke uitzending in verband met de duizendste uitzending. Oud-presentatoren kijken terug op het zes jaar oude programma. Radio 2, 20.02-23.00u.