Stroomstoring 1

Veel dank voor het richten van de aandacht op alweer een openbare sector die het laat afweten door privatisering (NRC Handelsblad, 11 januari). Wat betreft Eneco: als de storingen in 2002 onvolledig zijn doorgegeven aan de bevoegde instanties, dan kan ik er in ieder geval eentje toevoegen. Ik woon in Ypenburg, en wel in een deelwijk van deze Vinex-locatie waar de planners het niet nodig hebben gevonden om gasleidingen aan te leggen. Energie (elektriciteit en stadsverwarming) worden geleverd door Eneco vanuit een centrale die speciaal hiervoor aangelegd is op Ypenburg, naast het oude terrein van Fokker.

Nog afgezien van het feit dat het nogal bizar lijkt om in nieuwbouwwoningen géén gastoevoer aan te willen leggen (in een land waar gas min of meer vanzelf uit de grond komt), stoorde het mij altijd al dat de hele wijk nu voor alle energievoorziening afhankelijk is van één bedrijf, te weten Eneco. Je zou gaan denken dat ze mee hebben mogen praten bij de planning van de wijk. De enige technische reden om geen gastoevoer aan te leggen, namelijk dat stadsverwarming energie- en milieuvriendelijk zou zijn in een woonwijk met ver uit elkaar gelegen huizen waar ruimte genoeg is voor een cv-ketel, lijkt mij een argument dat gemakkelijk onderuit te halen is. De enkele jaren dat het systeem draait schijnen dit ook aan te geven in de vorm van tegenvallende opbrengsten.

Hoe dan ook, tijdens de eerste vorstperiode van deze winter, in december 2002, viel de warmwatervoorziening en dus de verwarming gedurende een flink deel van de dag weg. Elektriciteit kon blijkbaar in voorzien worden door aansluiting op het algemene net, maar de centrale vertoonde wel degelijk een storing.

Bij buitentemperaturen van -7, -8 graden Celsius is zo'n huis bij thuiskomst dan wel heel erg koud. Het enige wat je als bewoner dan nog kunt doen is een elektrisch kacheltje huren, maar dat verhoogt de rekening van de heren Eneco alleen nog maar verder. Zo is het in het belang van Eneco om slechte service te leveren.

    • D.T. Kanbier