Schimmig conflict tussen concertmeester en directie RPhO

Kees Hülsmann, een van de twee concertmeesters van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, heeft drie optredens als dirigent en solist bij zijn eigen orkest deze week afgezegd. Hij kan naar eigen zeggen niet goed werken nu hij met ontslag zou worden bedreigd. Hülsmann wordt vervangen door Gordan Nikolitsch van het London Symphony Orchestra.

De situatie rond Hülsmann is schimmig, want officieel is van een mogelijk ontslag geen sprake. Hülsmann, die intern kritiek heeft geleverd op de artistieke organisatie omdat het orkest volgens hem ,,afglijdt'', heeft eigenlijk alleen maar medestanders in een conflict dat in de openbaarheid nauwelijks lijkt te bestaan. De Ondernemingsraad van het orkest heeft vanwege het vermeende ontslag het vertrouwen in de orkestdirectie opgezegd. En orkestdirecteur Rob Overman zegt dat van ontslag ,,geen enkele sprake is''.

In en rond het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt wel veel gepraat en overlegd op allerlei niveaus. Volgens sommigen zou daarbij de positie van directeur Overman ter discussie staan, anderen hopen op een vrijwillig ontslag van Hülsmann. Maar over inhoud en uitkomst daarvan wordt naar naar buiten toe niets gezegd. Dat is geheel in lijn met wat Overman zaterdag zei tegen deze krant: ,,Interne zaken brengen wij niet naar buiten nooit.''

    • Kasper Jansen