`Schatkamer' Museon krijgt Zwarte Rembrandt

Het Museon in Den Haag heeft voor zijn tentoonstelling Diamant, van ruwe steen tot sieraad een paar nieuwe topstukken binnengehaald. Vorige maand werd uit de zogeheten schatkamer van het Museon nog voor circa zes miljoen euro aan diamanten gestolen.

Het Museon heeft niet moeten `bedelen' om nieuwe stukken, want de nieuwe bruikleengevers hebben een `hersteld vertrouwen in de beveiliging'. De maatregelen die daartoe bijdroegen maakt het Museon uit veiligheidsoverwegingen niet bekend. Onder de nieuwe topstukken bevindt zich de Zwarte Rembrandt, volgens het Guiness Book of Records de grootste zwarte diamant ter wereld. De steen is beschikbaar gesteld door een anonieme verzamelaar uit Amsterdam die het Museon wilde steunen na de inbraak. Door het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden wordt een aantal met diamant belegde sieraden uit het voormalige Nederlands-Indië te leen gesteld. Kasteel Huis Doorn, vluchtoord van de Duitse Keizer Willem II tijdens de eerste wereldoorlog, stelde twee oude Turkse onderscheidingen van de keizer beschikbaar. De diamantententoonstelling loopt nog tot 9 maart.