Rechtszaken bouwsector tegen NMa

Zeven bouwbedrijven hebben rechtszaken aangespannen tegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) omdat deze niet nauwkeurig zou omgaan met vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Dat bevestigt landsadvocaat E. Daalder. Volgens hem kan de ,,wettelijke taak'' van de mededingingsautoriteit – onderzoek naar illegale kartelafspraken – door de rechtszaken in gevaar komen. Die rechtszaken kunnen het opleggen van boetes in de weg staan.

,,Wanneer de NMa bij bouwbedrijven verkregen gegevens niet vrijelijk zou mogen gebruiken, loopt het onderzoek naar bouwkartels op zijn einde'', zegt Daalder, die de NMa verdedigt.

Bij de presentatie van het parlementaire enquêterapport naar de bouwnijverheid in december waarschuwden de enquêtecommissie en branchevereniging AVBB de bouwers nog geen langlopende juridische procedures te gaan voeren omdat die een gezondmaking van de branche zouden vertragen.

Gisteren diende voor de rechtbank in Den Haag het eerste kort geding van bouwbedrijven tegen de NMa. Dochterbedrijven van BAM en Volker Wessels Stevin en bouwbedrijf Snitjer uit Tynaarlo eisten dat bedrijfsgegevens in handen van de NMa vertrouwelijk behandeld worden. De bouwers willen dat concurrenten, met wie eerder kartelafspraken zijn gemaakt, geen inzage krijgen in geheime bedrijfsdocumenten.

Van Snitjer en de dochters BAM en Volker Wessels Stevin zijn volgens de advocaat van de bouwers M. Cooymans door de NMa bij invallen ,,financiële tabellen, omzetcijfers, aanneemsommen, investeringscijfers en notulen van de raad van commissarissen'' meegenomen. De advocaat wil vermijden dat concurrerende bouwers en opdrachtgevende overheden weet krijgen van deze gegevens.

Sinds november vorig jaar heeft de NMa vier maal `rapport opgemaakt' tegen in totaal veertig bouwondernemingen wegens het maken van onwettige kartelafspraken.

De NMa uit daarmee de verdenking van illegale afspraken, de bouwers mogen hiertegen in beroep gaan. Volgende week doet de rechter uitspraak in de eerste zaak van de bouwondernemingen.

SCHADUWBOEKHOUDING: pagina 15

    • Freek Staps