`Pompstations ANWB worden geen vetpot'

De ANWB heeft zich vandaag gemengd in de slag om de verkoop van benzines. De bond van `wielrijders' komt met onbemande tankstations en gaat met de prijs fors onder die van de gevestigde merken zitten.

De ANWB wordt een nieuwe speler in de markt van benzinestations. De organisatie met 4 miljoen leden zal de komende twee tot drie jaar honderd onbemande stations openen en benzine gaan verkopen onder de prijs die concurrenten als Shell, Esso en Texaco vragen.

De aankondiging komt een maand nadat de overheid de eerste veiling hield van pompstations langs de snelwegen, een veiling waar de ANWB zich niet liet zien. ANWB-directeur Guido van Woerkom legt uit waarom de bond van fietsers en automobilisten zich nu toch in deze markt mengt.

,,Onze leden klagen al een tijd over de hoge brandstofprijzen. We werden door hen aangesproken om er iets aan te doen. Laat je macht zien als ANWB, zeiden ze tegen ons.''

Dat is toch geen reden om honderd pompstations te openen?

,,We hebben de afgelopen jaren bij alle oliemaatschappijen aan de deur geklopt met de vraag of we korting konden krijgen voor onze leden, maar kregen steeds nul op het rekest. Vervolgens hebben we gekeken of we stations zouden openen voor alleen onze leden, maar dit bleek te ingewikkeld.

U had vorige maand pompstations kunnen kopen tijdens de veiling van negen stations die langs de rijkswegen liggen. U heeft echter niet meegedaan.

,,Volgens mij kan je alleen succesvol zijn met stations langs de snelwegen als je een netwerk van stations hebt. Het is onlogisch in verband met de distributie om maar een station op een punt in het land te hebben.

,,Verder wilde we niet al onze kaarten al op tafel leggen en vonden we dat er veel te veel werd betaald voor stations. Voor het station langs de A9 werd 11,5 miljoen euro betaald. Dit zou niet goed zijn voor onze leden en het zou moeilijk zijn geweest om de korting te geven die we wilden.''

Een liter benzine kost bij u 6 cent minder dan bij de concurrentie en houders van een ANWB-credit card krijgen zelfs 7 cent korting. Maakt u geen verlies op de stations?

,,Het moet mogelijk zijn om alle kosten, zoals die van schoonmaak en beveiliging, te betalen en nog een kleine marge over te houden. Maar veel houden we er inderdaad niet aan over, het is geen vetpot.''

Andere oliemaatschappijen openen winkels bij de stations waarmee ze veel omzet draaien. Heeft u plannen om ook bij de ANWB-stations winkels of bijvoorbeeld wasstraten te beginnen?

,,Voorlopig houden we de formule van onbemande stations aan, ook om het betaalbaar te houden. Gewoon tanken zonder poespas. Wellicht dat we in de toekomst naar het openen van winkels kijken, maar voorlopig gaan we eerst de stations opzetten.''

    • Heleen de Graaf