OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

CandoCo

Met een bewonderenswaardige volharding boekt de Haarlemse Stadsschouwburg op eigen houtje buitenlandse dansvoorstellingen, die doorgaans slechts één avond in Nederland te zien zijn. De Britse CandoCo Dance Company vanavond in Haarlem, bestaat deels uit invalide dansers. Twee van de zeven dansers treden op in een rolstoel, één danst op één been, een ander heeft één hand. Werk van Janie Watton, Javier de Frutos, en Fin Walker.

Alleen vanavond in de Stadsschouwburg te Haarlem. Inl 023-5121212 of www.haarlem-theater.nl

THEATER

Dood van een handelsreiziger

Voor de Amerikaanse klassieker Dood van een handelsreiziger (1949) van Henry Miller brengt het Nationale Toneel de toneelfamilie Croiset bijeen. Jules Croiset is de handelsreiziger Willy Loman die zich jarenlang op de been heeft gehouden met de illusie van de Amerikaanse Droom. Zijn zonen Vincent en Niels spelen de zonen van Loman die alles goed moesten maken. Oom Hans regisseert.

T/m 18 jan. in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. tournee t/m 25 feb. Inl 070-3181444; www.nationaletoneel.nl

POP

Tori Amos

Op haar ambitieuze nieuwe album Scarlet's Walk vertrekt de ex-barpianiste Tori Amos op een muzikale reis door de VS, van de geboortegronden van de indianen via de nederzettingen van de eerste Europese immigranten naar het aangeslagen New York na 11 september 2001. Somberheid troef, al speelt Amos ook luchtige verrassingen als haar cover van Nirvana's Smells like teen spirit of Chas & Dave-songs.

20 jan Ahoy, Rotterdam.

MUZIEK

Kreizberg

Yakov Kreizberg staat drie keer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarvan hij v.a. het volgende seizoen de nieuwe chef-dirigent is. Voorafgegaan door het Cantabile van de Letse componist Peteris Vasks dirigeert Kreizberg het Eerste pianoconcert van Liszt (solist: Alfredo Perl) en de Negende symfonie (`Uit de Nieuwe Wereld') van Dvorák.

20, 21 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345; 23 jan 20u15 uur Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544.

LITERATUUR

Winternachten

Het Beeld van Holland is het thema van de 8ste editie van Winternachten van 17 t/m 19 jan in Den Haag. Literatuur, muziek, film en stand-up comedy in een programma waarin ruim 70 artiesten zoeken naar de identiteit van Nederland. Deelnemers uit Nederland, Zuid-Afrika, Indonesië, Suriname, Antillen en Japan.

Theater a/h Spui, Spui 187, Den Haag. Res 070-3465272. Inl www.winternachten.nl