N-Korea: van de VS niets nieuws

Noord-Korea wijst recente Amerikaanse aanbiedingen voor gesprekken af als pogingen de ,,wereldopinie te misleiden''. Dit heeft het land gisteren in een verklaring laten weten.

Noord-Korea zegt dat de Verenigde Staten nog steeds eisen stellen voorafgaand aan het openen van gesprekken. ,,De bewering van de VS dat onderhandelingen over een niet-aanvalsverdrag en economische steun alleen mogelijk zijn als de DPRK [Democratische Volksrepubliek Korea] eenzijdig zijn wapens neerlegt, gaat in tegen elk gezond verstand aangezien de DPRK en de VS nu in een acute militaire confrontatie staan. In essentie maken de VS dus dialoog en onderhandelingen onmogelijk.''

De Noord-Koreaanse verklaring geeft voor het eerst een aanwijzing over rechtstreekse contacten tussen de twee landen. Tot dusver praten de VS en Noord-Korea hoofdzakelijk voor eigen parochie over al dan niet bestaande mogelijkheden tot dialoog, maar nu stelt Noord-Korea eerder deze maand ,,direct contact'' te hebben gelegd met het Amerikaanse State Department. ,,Maar wat we van de Amerikaanse kant hoorden, was eenvoudig dat de VS niets hadden te zeggen over de hervatting van dialoog'', aldus de Noord-Koreaanse verklaring.

Eerder deze week zei president George W. Bush bereid te zijn tot hulp aan het armlastige Noord-Korea als het land er voor zou kiezen om geen nucleaire wapens te ontwikkelen. Noord-Korea heeft al eerder gezegd dergelijke wapens niet te maken, maar heeft tegelijkertijd aangekondigd een reactor en opwerkingsfabriek in werking te zullen stellen waarmee plutonium kan worden geproduceerd voor kernwapens.

Het Witte Huis was niet onder de indruk van de laatste verklaring. ,,Weer een ongelukkige verklaring van Noord-Korea'', zei een woordvoerder gisteren. Hij zei ook dat de VS ,,nog steeds geen officieel bericht'' hebben ontvangen van het land.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, James Kelly, zei vandaag na gesprekken in Peking dat hij een ,,langzaam proces'' verwacht rond Noord-Korea. Kritiek op het Amerikaanse ,,zig-zag-beleid'' kwam gisteren van de Amerikaanse Democratische oppositieleider Tom Daschle. De VS zenden een ,,verwarrend bericht, niet alleen aan de Noord-Koreanen maar aan de gehele wereldgemeenschap'', zei hij