Motorrijder Meoni brengt weer vuur in rally

Fabrizio Meoni heeft in de Dakar-rally de spanning in het motorklassement teruggebracht. De 44-jarige Italiaan, die de woestijnrally de afgelopen twee jaar won, maakte gisteren in de dertiende etappe van Siwa naar Dakhla (Egypte) bijna een kwartier van zijn achterstand goed op de leider Richard Sainct. De Fransman heeft met nog vier etappes te gaan een voorsprong van ruim elf minuten op landgenoot Cyril Despres en bijna zeventien minuten op Meoni.

De toprijders zijn het er over eens dat de 25ste Dakar-rally relatief gemakkelijk is. Eric Verhoef, voor de achtste keer deelnemer en de nummer 19 van het klassement, deelt die mening. ,,Ik heb nog nooit een Dakar gereden waarin ik zo weinig tegenslag heb gehad'', zei hij gisteren in het bivak. Afgezien van een enkel `omvallertje' en wat krassen op zijn motorfiets is zijn rally tot nu toe zonder problemen verlopen.

In tegenstelling tot andere jaren gaat het Dakar-parcours niet door Marokko, Mauretanië naar de hoofdstad van Senegal. De jubileumeditie gaat door Tunesië en Libië en eindigt in Egypte. Een woestijnparcours met veel saaie rechte stukken, stelt Eric Verhoef met spijt vast. Als zandspecialist had hij in hoge duinen veel winst kunnen pakken.

Collega Henk Vercoelen heeft nóg een verklaring voor de hogere snelheid. Zeker honderd motorrijders beschikken over een snelle KTM-motorfiets. ,,Twee jaar geleden waren deze zware motoren nog een uitzondering en had je als bezitter van zo'n fiets een duidelijk voordeel. Er komen nu rijders bovendrijven die vroeger vermogen tekortkwamen'', aldus de 50-jarige Vercoelen, die op een fraaie 27ste plaats staat.

Het truckteam van Jan de Rooy doet in de slotfase van de woestijnrace nog mee in de top van het klassement. ,,Al is de strijd wel een beetje over'', concludeerde de drievoudig winnaar na de dertiende etappe waarin hij als tweede finishte. De Rooy is in het klassement derde, maar heeft een achterstand van 2,5 uur op de Russische leider Vladimir Tchaguine.

,,Door problemen met de schokdempers heb ik deze rally twee uur stilgestaan. Dat gat rijd ik de komende vier etappes niet meer dicht'', sprak De Rooy berustend. Het succes van Tchaguine, de laatste jaren dominant, verbaast hem niet zo. ,,Ze rijden met hun Kamaz-truck vijf rally's per jaar. En van die dingen worden er 30.000 per jaar verkocht. Toch 4.000 meer dan van onze Daf.''

Het wrak van de verongelukte vrachtwagen van zijn zoon Gerard is gisteren weggesleept uit de woestijn in West-Egypte. Op een dieplader gaat de zwaar gehavende truck via Alexandrië terug naar het Brabantse Son.

Bij de auto's schreef veteraan Ari Vatanen de etappe op zijn naam. De Fin, viervoudig winnaar, maakt deze Dakar zijn rentree na een lange pauze.

De Franse klassementsleider Stephane Peterhansel kwam niet in de problemen. Hij werd vijfde op ruim een kwartier, maar staat in de rangschikking nog altijd bijna een half uur voor op de Japanner Hiroshi Masuoka.