Lamssoep

Zonder mijn grote diepvries zou ik een zeer ongelukkige kok zijn. Als ik moet kiezen tussen een kleine koelkast en een grote diepvries hoef ik niet lang na te denken. Als werkende vrouw die van lekker eten houdt en niet altijd uren lang in de keuken kan of wil staan vertrouw ik op mijn voorraad bouillonsoorten, basissauzen voor stoofschotels, kant-en-klare (maar wel zelf gemaakte!) sauzen voor kip, vlees en vis, vruchtencoulis, tomatensaus, pastasauzen en natuurlijk ook porties vlees, vis en kip. Voor dit systeem zijn uiteraard vooruitdenken en organisatie vereist. Als ik bijvoorbeeld kalfstong of lamstongetjes klaarmaak, bewaar ik het kooknat voor het maken van sauzen of soepen. Daarom stond deze soep na een kwartier voorbereiden op een matig vuur te trekken en kon ik wat anders gaan doen.

Doe de tomaten in een ruime kom, giet er kokend water over en laat 1 tot 2 minuten staan. Giet de tomaten af en verwijder het vel en zaad. Snijd ze in stukjes en zet weg.

Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Schil de wortel, halveer hem eerst in de lengte en snijd hem dan in dunne plakjes. Snijd de bleekselderij bij en snijd in plakjes. Was de peterselie en hak grof.

Verhit de olie in een diepe pan op een matig vuur en bak er de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en peterselie circa 5 minuten in, waarbij u regelmatig omschept. Schep er het lamsgehakt door en laat onder af en toe omscheppen nog 5 minuten bakken. Schep er de tomaten door. Giet er de bouillon bij, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat 1 uur zachtjes koken.

Verwarm de grill vlak voor het serveren voor en rooster het brood er goudbruin in. Leg het geroosterde brood in 6 voorverwarmde soepborden en schep er de soep over. Dien op en geef er desgewenst olijfolie aan tafel bij om over de soep te sprenkelen.

    • Kim Maclean