Komst tweede Ama-campus onzeker

De komst van een tweede speciale campus voor minderjarige alleenstaande asielzoekers (ama's) is zeer onzeker geworden. De opening van het kamp in Deelen begin deze maand werd uitgesteld naar eind volgende maand. Gisteren is echter besloten de in gebruik name van de campus in Deelen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

De campus in Deelen is klaar voor gebruik maar zal in ieder geval niet op korte termijn opengaan, bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Justitie. De reden van de uitstel is de bijzonder lage instroom ama's. Toen de plannen voor de twee campussen werden opgesteld onder het bewind van de voormalige staatssecretaris Kalsbeek (PvdA) van Justitie kwamen tussen de vijf- à zeshonderd asielzoekers per maand naar Nederland. Tegenwoordig ligt dat aantal rond de honderd. Volgens de woordvoerster is uitstel geen afstel. ,,Er wordt niet getornd aan het campus-model,'' aldus de woordvoerster. ,,Dit model is niet voor niets ontwikkeld. Het zou zot zijn om er nu al mee op te houden.''

Vorig jaar november ging in Vught de eerste campus van start. Hier worden sindsdien kansloze pubers tussen de vijftien en 17,5 jaar onder een streng regime opgevangen en klaargestoomd voor hun terugkeer naar landen van herkomst. De gebruikte campus-methodiek Transcultureel Competentiegericht Werken is geïnspireerd door heropvoedinginstituut voor jonge criminelen Glenn Mills. In het begin dragen de rookies (rekruten) uniforme kleding. Goed gedrag van de ama's wordt beloond met privileges die bij wangedrag worden ingetrokken.

Of de campus in Deelen ooit nog opengaat is afhankelijk van de komst van nieuwe ama's en de resultaten die worden geboekt op de campus in Vught. De evaluatie zal na de zomer plaatsvinden. Door de sterk teruglopende aantallen asielzoekers moeten verschillende instanties die werken met vluchtelingen flink inkrimpen. Acht van de vijftien opvanglocaties voor ama's gaan binnenkort dicht.

Ook de campus in Vught, waar in totaal 360 ama's opgevangen zouden worden, komt door de lage instroom niet vol. Momenteel verblijven er 60 ama's.

    • Ahmet Olgun