Kamerlid GroenLinks presentator bij VPRO

Naima Azough, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, wordt de presentator van een nieuw VPRO-kunstprogramma op zondagmiddag, dat vanaf 2 februari wordt uitgezonden. Sinds het verdwijnen van De Plantage, met Hanneke Groenteman, zoekt de VPRO naar een nieuw kunstprogramma op de zondagmiddag. De opvolger Propaganda werd onlangs na vier maanden stopgezet wegens gebrek aan kijkers.

Volgens eindredacteur Peter van Ingen wordt het nieuwe programma met nog onbekende naam een `recensieprogramma', met elke week aandacht voor kijken, luisteren en lezen. Vanuit café NAP op het Javaplein in de Amsterdamse Indische Buurt worden actuele kunstuitingen besproken. Dat kan op verschillende manieren, aldus Van Ingen: een fan die iemands werk bespreekt, deskundigen die met elkaar in discussie gaan, kunstenaars die elkaars werk beoordelen. Muzikanten Keimpe de Jong en Arend Niks zijn aangetrokken als huisorkest.

Naima Azough (Astif, Marokko, 1972) zit sinds mei vorig jaar voor Groen Links in de Tweede Kamer. Voor de komende verkiezingen staat ze op nummer 9. Ze is woordvoerder onderwijs en cultuurbeleid. Eerder werkte ze ondermeer als programmamaker, journaliste en als staflid van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.

Vorig jaar was er enige ophef over politiek gekleurde presentatoren. Hans Kraay sr. werd ontslagen bij Studio Sport omdat hij op de lijst stond voor Leefbaar Nederland. Felix Rottenberg is vanwege zijn PvdA-verleden volgens sommigen ongeschikt als NOVA-presentator. Van Ingen vindt het Kamerlidmaatschap van Azough geen probleem. ,,Politici zijn niet melaats. Iedere presentator heeft een politieke kleur. Zolang iemand z'n politieke ideeën niet kwijt wil op tv is er niets aan de hand. En het gaat hier over kunst, niet over beleid.''

Azough zelf beschouwt het presenteren als een bescheiden nevenfunctie. ,,Ik doe het voor vier maanden, dat kan prima naast het Kamerlidmaatschap. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden neemt een collega mijn cultuurportefeuille over.'' Het is geen voorschot op een eventuele nederlaag van GroenLinks, aldus Azough: ,,Onzin, ik ga ervanuit dat ik in de Kamer kom. Het is een goede kans om meer te zien dan Den Haag.''

    • Mark Duursma